2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A gyomaendrődi strandra nem kellenek barna bőrű és fogyatékos gyermekek
2009. 07. 23. 00:00

Dógi János arra szólította fel a gyomaendrődi önkormányzatot, hogy azonnali hatállyal bontson szerződést az üzemeltetővel.

A Gyomaendrődi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének tájékoztatása szerint a Miniszterelnöki Hivataltól pályázaton nyertek cigány gyermekek táboroztatására, 154.ezer forintot. Emlékezetett, hogy az utóbbi öt évben a helyben élő,jó tanulmányi eredményt elért hátrányos helyzetű roma és nem roma gyermekeket a helyi kisebbségi önkormányzat nyári táboroztatással jutalmazta, így a gyermekek a Balatonon, Dombrádon , Pécsett, Abádszalókon töltethették a szünidő egy részét.

Mivel idén kevés támogatást kaptak, a helybéli gyermekek nyári kikapcsolódását a gyomaendrődi Pájer-strandra szervezték, de a telefonos szóbeli egyeztetés ellenére az üzemeltető a személyes találkozón arra kérte a kisebbségi vezetőket, a táborba lehetőleg úgy válogassák meg a gyermekeket, hogy ne legyen köztük túl sok a barna bőrű gyermek,mert ez zavarja az ő vendégkörét, mint ahogy összehasonlításként megemlítette azt is, hogy a fogyatékos gyermekeket sem látják szívesen.

Dógi János az ügy miatt csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Békés megyei városban, ahol felháborítónak nevezte a cigányok és a fogyatékkal élők ilyen szintű megkülönböztetését. Véleménye szerint a táborvezetőnek az első megérkezéskor jelezni kellett volna, hogy az ő tábora: "cigány és fogyaték mentes" - övezet.

"Felhívjuk a gyomaendrődi cigány lakosság és minden fogyatékkal élő illetve minden jóérzésű ember figyelmét,hogy kerülje a Pájer-strandot,mert ott nem szívesen látott vendégek, ezáltal veszélynek vannak kitéve" - hívta fel a figyelmet Dógi János.

Megjegyezte, több törvénysértő cselekedete mellett már csak azért sem teheti meg a tábor vezetője a megkülönböztetést, mert a tábor önkormányzati tulajdon, és az önkormányzat is támogatja a működését, illetve pályázati pénzek is segítik a fenntartását. A legfelháborítóbbnak a kisebbségi vezető azt tartja, hogy Pájer Sándor, a strand üzemeltetője romáknak szánt forrásokból is építkezett, illetve újította fel a tábort.

Dógi János arra szólította fel a gyomaendrődi önkormányzatot, hogy azonnali hatállyal bontson szerződést az üzemeltetővel.

A cigány önkormányzat vezetője kijelentette: a diszkriminatív bánásmód ellenére megtartják a táborozást.