2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A református botránylelkész "neonáci gárdista maskarát" öltött magára
2009. 07. 16. 00:00

ifj. Hegedűs Lóránt neonáci és antiszemita szellemiségű akciók zászlóvivőjeként, támogatójaként tevékenykedik.

Szombaton a Magyar Gárda mozgalom újraalakulását jelentette be Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, választmányi elnöke a fővárosi Szabadság téren tartott nagygyűlésen, majd a Magyar Gárda Egyesület alapító tagjainak egyenruhát adott át. A rendezvényen másokkal együtt egyenruhát öltött a református egyházban több korábbi akciójával is botrányt kavaró ifjabb Hegedűs Loránt lelkész, valamint felesége is, aki Budakeszi alpolgármestere. Legutóbb ifj. Hegedűs akkor hallatott széles körben magáról, amikor Bajnai Gordon miniszterelnököt "szociopata állatnak" bélyegezte egyik indulatos, száz fő előtt megtartott beszédében. Szombati tetteire reagált Iványi Gábor teológus, a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) rektora és Majsai Tamás, a főiskola teológus és lelkész szakának dékánja.

A közlemény

"Mélységesen megdöbbent, és súlyos aggodalommal tölt el bennünket, hogy ifj. Hegedűs Lóránt, a Budapest Szabadságtéri Református Egyházközség vezető lelkésze egy utcai tüntetés keretében demonstratív módon belépett a minap jogerős bírói ítélettel betiltott - és elsősorban fenyegető cigányellenességével és antiszemita retorikájával ismertté vált - fasisztoid Magyar Gárda Mozgalomba.

Hosszú évek látszata erősíti azt a benyomást, mintha a Magyarországi Református Egyház tagjai, valamint a hazánkban magukat kereszténynek vallók nem tekintenék nagyos súlyos jelenségnek, hogy az ország egyik legjelentősebb református gyülekezete és annak lelkésze, ifj. Hegedűs Lóránt neonáci és antiszemita szellemiségű gondolatok, akciók zászlóvivőjeként, és ilyen értékrendű csoportosulások hírhedt támogatójaként tevékenykedik.

A hallgatás természetesen nem feltétlenül jelent egyetértést is. A határozott szavak kimondásának, és az ennek megfelelő tettek évtizedes elmaradása mindenesetre okkal enged arra következtetni, hogy a Szabadság téri Református Egyházközség által képviselt, áporodottan evangéliumellenes szellemiség jelentős belső egyházi, sőt, keresztény polgártársaink többségétől sem idegen helyesléssel, vagy "csak" csendes szimpátival találkozik.

A szombati demonstráció legmegrendítőbb (egyszersmind az elmúlt fél évszázad magyarországi egyháztörténetének egyik leggyalázatosabb) jelenete volt, amikor ifj. Hegedűs Lóránt (miután templomában megtartotta a gárdaparádét felvezető ún. "szolidaritási istentisztelet"-et), a Krisztus evangéliumának képviseletét jelképező papi palástot - a mozgalmi elköteleződés látványos gesztusaival - neonáci gárdista maskarára cserélte.

Tudjuk, hogy a náci pártnak is számos papi és egyházi szimpatizánsa volt a Harmadik Birodalom idején. Tudjuk azonban azt is, hogy a Krisztus evangéliuma iránti szeretet az egyház legjobbjait a nyílt terror idején is hitvallásra szólította. Zaklatott társadalmi-politikai körülmények között nem csak az aljas indulatok kufárainak a játéktere nő meg, de még sokkal inkább válik jelentőssé az evangélium értékeinek őrzésére irányuló keresztény felelősség. Erre tekintettel aggódó szeretettel arra kérjük a Magyarországi Református Egyház és a honi kereszténység hitvalló elkötelezettségben élő tagjait, hogy ne habozzanak haladéktalanul és minél nagyobb számban nyilvánvalóvá tenni: neonáci eszméket képviselő közösségeket és személyeket nem tekinthetnek a Názáreti Jézus egyházához tartozóknak.

Mindazok a jóakaratú polgártársaink, akik akár egyháztagok, akár nem, de fontosnak tartják, hogy maguk is fellépjenek a magyar társadalomban, és fájdalom, immár az egyházaink körében is egyre riasztóbb méreteket öltő fasizálódó tendenciákkal szemben, a [email protected] elektronikus postacímen támogathatják nyilatkozatunkat" - írja egyebek mellett a két teológus.