2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újra 53 tagú az OCÖ testülete
2009. 07. 15. 00:00

Mivel a két képviselő az MCF frakció tagjai voltak, ismét ez a szervezet delegálhatott két új tagot a hiányzó helyek pótlására.

A két új képviselői hely pótlására azért volt szükség, mert megszűnt Varga Zoltán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, valamint Rácz Dezső Nógrád megyei OCÖ-s képviselők mandátuma azzal, hogy a helyi kisebbségi önkormányzati mandátumukról lemondtak, így elvesztették megbízatásukat az OCÖ közgyűléséből, illetve a megyei és területi testületből is.

Varga Zoltán, Ajak nagy község cigány kisebbségi önkormányzatának volt az elnöke, de a testület 2009. január 30. napján megszűnt, melyről a helyi választási bizottság elnöke erről 2009. február 3-án írásban határozattal értesítette az OCÖ-t és a megyei önkormányzatot. Rácz Dezső a Nógrád megyei Becske településen szerzett elektori mandátumot. Õ egyébként a megyei MCF elnöke is.

A kisebbségi törvény 2006-os változatása előtt, ha egy képviselő mandátuma a helyi kisebbségi önkormányzatban lemondás, vagy önfeloszlatás miatt megszűnt, és az időközi választás sikertelen volt, vagy nem szerzett mandátumot, attól az OCÖ-s megbízatása még megmaradhatott. Erre az előző képviselőtestületben is volt példa. A törvényi változás értelmében időközi helyi kisebbségi önkormányzati választást nem lehet tartani, ha feloszlatja magát a testület, csak a következő helyhatósági választásokon lehet újra listát és jelöltet állítani.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője azt mondta: mivel a két képviselő az MCF frakció tagjai voltak, ismét ez a szervezet delegálhatott két új tagot a hiányzó helyek pótlására. Az 53 fős közgyűlésben így Berkes Elemér, Heves megyei, valamint Tóth Ferenc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselők kerültek be. Berkes Elemér az előző testületben is OCÖ képviselő volt.

Az OCÖ szóvivője azt mondta, az új képviselők delegálásakor az MCF választási szövetség azt tartotta fontosnak, hogy a két új képviselő a hátrányos helyzetű térségek érdekeit képviselő régiókból érkezzenek, hogy személyük is garanciát jelentsen a már megkezdett szakmai programok végrehajtásában.