2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kezdenek visszaszállingózni Kanadából a roma menekültek
2009. 07. 12. 00:00

A visszaáramlás jelensége feltűnt az egyik cigány civil szervezetnek, a Dzseno-nak is.

Az is szerepet játszhat az új jelenségben, hogy az utóbbi hetekben rosszabbodtak a menekült státuszért folyamodók körülményei és túltelítődtek a menekült szállások is. Sokan meggondolatlanul és kapkodva utaztak ki Kanadába, mivel tartottak a vízum bevezetésétől. A romák visszaáramlása akár arról is meggyőzhetné a kanadai hatóságokat, hogy elvessék a vízumkényszer újbóli bevezetésének szándékát.

A visszaáramlás jelensége feltűnt az egyik cigány civil szervezetnek, a Dzseno-nak is. "Megítélésem szerint az utóbbi időben több tízes nagyságrendet ért el a hazatérők száma. Rájöttek, hogy Kanadában se repül a sült galamb a szájba" - nyilatkozta Ivan Vesely, a Dzseno szervezet elnöke.

Pontos statisztikai adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre. Becslések szerint a menekült státuszért folyamodók legalább tizenöt százaléka korábban is visszatért, s most minden bizonnyal növekszik ez az arány. Jellemző példa, hogy az a pár hete Csehországot elhagyó Jaroslav Suchy sem kíván ténylegesen Kanadában maradni, aki arról lett híres, hogy megsimogatta Barack Obamát annak prágai látogatásakor. "Azt hiszem, egy évig itt maradok az angol nyelv miatt, de aztán hazamegyek Prágába" - ismerte el a Mlada Fronta Dnes-nek küldött emailjében.

Az utolsó adatok szerint idén 1720 személy utazott Kanadába Csehországból azzal a céllal, hogy menedékjogot kérjen. A kanadai Bevándorlási Hivatal elzárkózott annak megválaszolásától, hogy közülük hányan tértek már vissza?

A romák korábban is nagy számban tértek haza Kanadából, bár ez a tény nem kapott nagy nyilvánosságot. Köztük gyűjtött adatokat egy a romák kivándorlásával foglalkozó tavaly októberi tanulmányhoz Roman Kristof, aki korábban a kormány Romaügyi Tanácsának vezetője volt. Mint mondta, így egy igazi menekült soha nem viselkedne. "Leggyakrabban személyes okok állnak a hazatérés hátterében. Az itthon maradottaknak szükségük volt családtagjaikra, vagy jogi kötelezettségeiket kellett teljesíteni, például tanúvallomást tenni, másnak a házával, lakásával volt tennivalója, vagy egyszerűen nem tudták finanszírozni kanadai tartózkodásukat" - közölte Roman Kristof.

Viszonylag kevés azon romák száma, akik nem önszántukból hagyják el Kanadát. Csak azokat küldik azonnal haza, még a repülőtérről, akiknek a menekült kérelmet megalapozni hivatott története annyira hihetetlen, hogy az már nevetséges. "Amikor a menekültkérelmet a bíróság hosszú hónapok multával elutasítja, a legtöbben fellebbeznek, így az egész folyamat több évre is elhúzódik. Akkor már a kérelmező annyira otthon van Kanadában, hogy valamiképpen megtalálja a módját, hogy az ottlétét legalizálja" - írja le a Kristof a bevett gyakorlatot.

Kanada az idén eddig 34 esetben állapított meg menekült státuszt csehországi kérelmező számára. Ezt az igénylők számával összehasonlítva feltételezhető, hogy a csehek lassan lekötik a kanadai bevándorlási bíróságok teljes kapacitását.