2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ignácz Mária: a Faág Baráti Kör
2009. 07. 12. 00:00

Két sikeres tanoda programot is bonyolítottak ez idáig, mely révén egy regionális hálózat jött létre a környék öt településén úgynevezett: Faodúkkal.

Célunk olyan társadalmi környezetet megteremtése, ahol a térségben élő, tanuló, dolgozó fiatalok - magas színvonalú tudás megszerzésének biztosításával, életkezdésük támogatásával, munkaerő-piaci integrációjuk és lakhatásuk elősegítésével, érdekérvényesítő képességük fejlesztésével, értelmes szabadidő eltöltésük feltételeinek megteremtésével - otthon érzik magukat, tudatos és felkészült állampolgárként hozzájárulnak a város, a régió, valamint az ország fejlődéséhez, megteremtve maguk és a társadalom számára a biztonságos jövőt.

Ignácz Mária korán félárva lett, apai nagyanyja nevelte fel két húgával együtt. Így nem nehéz átéreznie az állami gondozott gyermekek élethelyzetét, ahogy a szegény családban élő vagy hátrányos helyzetűként cseperedő gyermekekét sem. Családi helyzete mégsem akadályozta abban, hogy a Pécsi Tudományegyetemen, romológia szakon szerezzen másoddiplomát. Most pedig a Romológia Tanszékének ügyvivő szakértőjeként, óraadó tanáraként dolgozik.

A Pécsi Faág Baráti Kör Egyesülettel évtizedre visszanyúló kapcsolata van.

Eddig az Egyesület milyen módon kapcsolódott a roma közösségekhez?

Elsősorban a célcsoport tekintetében, hiszen sajnálatos módon az állami gondozott fiatalok között a cigány gyermekek száma nagymértékben felülreprezentált.

Két sikeres tanoda programot is bonyolítottak ez idáig, mely révén egy regionális hálózat jött létre a környék öt településén úgynevezett. Faodúkkal. Jelenleg egy információs és tanácsadó irodát is működtetnek HINTA a Faágon néven, Európai Uniós és hazai finanszírozás keretében. Igazából most, a Roma Mentori Projektben teljesedett ki szerintem a romák irányában mutatott segítő szándékuk.

Faág Baráti Kör Egyesület hátrányos helyzetű, elsősorban állami gondozásban élő fiatalok közössége. Iskoláskorú fiataloktól a 30 év körüli fiatalokig járnak programjainkra. Az Egyesület munkáját a Pécsi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodás révén sok egyetemista fiatal önkéntes segíti, a pedagógiai képzés és a Romológia Tanszék gyakornoki helyszíneként is. Sikeres, nyertes projektjeink is a szervezethez tartozók életét színesíti, teszi örömtelivé. A Roma Mentor Programot igénylő diákok többsége a pécsi Bártfa utcai általános iskolába jár, de belvárosi iskolából is részt vettek a felkészítésben.

Milyen koncepció mentén bonyolítottátok a foglalkozásokat?

Egy kidolgozott koncepció szerint haladtunk a felkészítéssel, melyet elküldtünk a program megkezdésekor a partnerszervezetnek. A cigány/roma közösségekről minden fontos ismeretet igyekeztünk a diákok és érdeklődők számára is átadni. Nagy sikere volt az elméletet követő gyakorlati ismertetésnek is, például cigányzenét, hallgattunk felvételről, élő koncerten, vagy épp autentikus együttes meghívása révén. Táncművészeti Egyetemet végzett cigány tánctanár bemutató órájával, a program végén, Pünkösdkor pedig Máriagyűdi zarándoklat, misén való részvétellel zártuk a programot.

A felkészítést élvezték meglátásom szerint, időnként a számítógépes játékok, zenehallgatástól elcsábultak rövidebb időszakra. A saját ismereteikre, képességeikre, készségeikre rácsodálkoztak. Egy alkalommal Ráczné Kalányos Gyöngyivel festettek közösen. A foglalkozások alkalmával meleg ételt biztosítottunk a fiataloknak. Számos programot szerveztünk külső helyszíneken, Palya Bea koncertre is elvittük a gyermekeket Advent idején.

Ha jól értesültem, egy országos szintű cigány népismereti és műveltségi versenyen is megmérettétek a mentori foglalkozáson szerzett tudását a gyerekeknek?

Igen, a foglalkozásról nyolc gyermek tudott részt venni a verseny első fordulóján, ahol tesztet és esszét is kellett írniuk a diákoknak. A második fordulóra aztán három gyermek jutott tovább, amit a Kalyi Jag Nemzetiségi Szakiskolába szervezte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzetiségi Koordinációs Iroda. Egy vers, vagy próza bemutatása után feladatként növény meghatározást választottak a gyerekek. Egy kosárban különböző növényeket mutattak be, aminek több nyelven: latinul, beás és romani nyelveken, magyarul is tudták a nevét. A zsűri tagjait medvehagyma salátával és punyával, vagyis cigány kenyérrel leptük meg. Egy diák, Jovánovics Zoltán második helyezést ért el. Értéke tárgynyereményt és oklevelet kapott. Iskolájukban mindhárom továbbjutott diák igazgatói dicséretben részesült.

Miben látod a roma mentori munka lényegét?

A résztvevők identitása erősödik, önbizalmuk nő, sikerélmények érik őket, rendszert jelentenek a foglalkozások az életükben, a meghívott cigány/roma származású értelmiségiek jó példaként állnak előttük, megerősíti őket abban, hogy ez az életpálya számukra sem elérhetetlen.