2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Termelőszövetkezetet alapítottak az igrici romák
2009. 07. 10. 00:00

A téeszben öt hektáron uborkát termelnek, a termést egy konzervgyár veszi át.

A téeszben öt hektáron uborkát termelnek, a termést egy konzervgyár veszi át. Csaknem negyven ember dolgozik a földeken minden nap. A program olyan sikeres, hogy környékbeli településekről már jelezték: szeretnének ők is így segíteni a munkanélkülieken.

Az ötlet egy vállalkozótól, Nótár Zoltántól származik, aki húsz évig dinnyetermesztésből élt. Õ lett az Igrici Kertészeti Szövetkezet elnöke. A Független Hírügynökségnek azt mondta: jó üzlet az uborka, mivel kevesen termelik. A konzervgyárak nagyon jó árat adnak érte, úgyhogy a termesztése hosszú távon fenntartható, gazdaságos és jövedelmező.

A helyiek az induláshoz 13 millió forint kölcsönt kaptak a hátrányos helyzetűeket támogató Polgár Alapítványtól. Számításaik szerint a pénzt augusztusban visszafizetik, és onnantól önmagát eltartja a szövetkezet. A földeken most csaknem 40 ember dolgozik. Bárki csatlakozhat, aki kiváltja az őstermelői igazolványt.

A dolgozók között van olyan, akinek korábban soha nem volt munkahelye. A szövetkezet négy hónapja működik, Kislászló Csaba, Igrici polgármestere szerint már látszik az eredménye: azóta nem jelentkezett senki rendkívüli szociális segélyért.

Az emberek havonta körülbelül hatvanezer forintot kapnak kézhez. A munka folyamatos, mert szerződést kötöttek a tyukodi konzervgyárral, ott veszik át a termést. A fejlesztés pedig nem áll meg: a szövetkezet jövőre újabb földterületet vásárol, amelyen paprikát és paradicsomot is termelnek majd. A szomszéd település pedig már jelezte, segítséget kérnek, mert ők is szeretnének hasonló ültetvényt.