2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szűcs Erika: a közfoglalkoztatás önmagában nem oldja meg egymillió ember problémáját
2009. 07. 06. 00:00

A foglalkoztatás bővítéséhez változás kell a foglalkoztatáspolitikában.

A programot még munkaügyi miniszterként elindító Szűcs Erika elmondta: jogszabály-változtatásokkal szeretnék elérni, hogy a nehéz gazdasági helyzetű országrészekben a vállalkozások támogatással alkalmazzák a közfoglalkoztatásba bevont munkaerőt.

A kormány 95 százalékos bér- és járuléktámogatást biztosít a közfoglalkoztatáshoz, ami jelenleg kimerül a települési feladatok ellátásában, és az önkormányzatok a foglalkoztatók.

Szűcs Erika a következő szinteknek a kistérségi munkavégzést, az állami infrastruktúra kezelését, illetve a helyi vállalkozások bekapcsolását, valamint az országon belüli mobilitás elősegítését nevezte.

A foglalkoztatás bővítéséhez változás kell a foglalkoztatáspolitikában, a támogatás- és a gazdaságpolitikában is, mert ma Magyarországon közel egymillió munkaképes korú ember van, akik "többé-kevésbé munkaképesek is, és mégis szociális jövedelemből élnek" - mondta.

Kitért rá: az Út a munkához program 210 ezer szociális segélyezett problémáját kezeli, de van még rajtuk kívül 230 ezer csökkent munkaképességű ember, 50 ezer ápolási díjas, 45 ezer gyet-es, 460 ezer nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas.

Szűcs Erika szerint a pénzbeni ellátásnak krízisjellegűnek kell lennie, a lehető legrövidebb ideig kell tartania, majd bizonyos ellátás mellett már munkába is be kell vonni az ellátottakat.

Ezért a foglalkoztatáspolitikának és az aktív korúak ellátására irányuló szociálpolitikának együtt kell változnia - hangsúlyozta a miniszteri megbízott.