2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fenyegető közelségbe került a kanadai vízum a csehek számára
2009. 07. 05. 00:00

Jan Kohout, jelenlegi külügyminiszter szerint a vízum bevezetése válaszreakciót válthat ki az egész EU részéről.

A hét elején aztán megjelent a hír arról, hogy Kanada a vízum újbóli bevezetését gyakorlatilag már elhatározta. Ezt az átmeneti kormány külügyminisztere, Jan Kohout azonban megerősíteni nem tudta, sőt, hangsúlyozta, hogy a cseh állami szervek semmilyen végleges döntésről nem kaptak hivatalos értesítést. Az egyik internetes portál azonban már azt is tudni véli, hogy a döntés július 7 -én lép érvénybe, bár ezt a kanadai illetékesek nem erősítették meg. Mindenesetre a vízumkényszer felújítása váratlanul egységfrontba tömörítette a cseh belpolitika pártjait, a szociáldemokratáktól a néppártiakon és a polgári demokratákon keresztül a kommunistákig.

A CSSD elnöke, Jirí Paroubek úgy nyilatkozott, hogy legalábbis az EU szintjén kell tárgyalni Kanadával, s hogy ez a lépés kifejezetten botrányos lenne. A várható intézkedést Ciryl Svoboda, volt külügyminiszter, a Keresztény Demokrata Unió - Cseh Néppárt elnöke elfogadhatatlannak nevezte és rámutatott, hogy Kanada az egyetlen ország a földön, ahol cseh állampolgároknak menedékjogot adnak. - Még ha így is van, a kérelmezők száma Kanada lakosságához képest egyáltalán nem fenyegető mértékű - mondta. A Cseh köztársaság demokratikus ország, jogállam, melyben minden egyes személy jogait tiszteletben tartják, s amely megfelel az európai normáknak - tette hozzá.

Jan Kohout, jelenlegi külügyminiszter szerint a vízum bevezetése válaszreakciót válthat ki az egész EU részéről. Prága maga is ellenlépésekkel élne, de nem tartja kizártnak, hogy mind a huszonhét tagállam így cselekedjen. Ha mégsem segítene a cseheken az európai szolidaritás, úgy kénytelenek lennének az EU Bíróságához fordulni.