2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma békemenet a megbékélés jegyében Kiskunlacházán
2009. 07. 04. 00:00

Bebizonyosodott, hogy az előítéletnek nincs helye a társadalomban.

Kolompár Orbán a mintegy kétszáz résztvevő előtt kifejtette: a demonstrációt azért hirdették meg, mert tavaly novemberben "itt egy helybéli diáklány szörnyű gyilkosság áldozata lett, és akkor sokan a bűnténnyel a roma kisebbséget hozták összefüggésbe". A rendőrség azonban néhány napja kézre kerítette a gyanúsítottat, aki nem cigány származású - tette hozzá.

"Bebizonyosodott, hogy az előítéletnek nincs helye a társadalomban. Csak gyűlölet, az ellentétek szítása lehet belőle, ami elfogadhatatlan" - fogalmazott az OCÖ elnöke.

Kolompár Orbán hangsúlyozta: véget kell vetni annak a politikai ámokfutásnak, amely e településen is méltatlan módon megbélyegezte a helyi cigányságot. Fel kell lépni a szegény cigányok és a szegény magyarok egymás ellen uszításával szemben - húzta alá a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy e településen is békés alapokra szükséges helyezni a romák és nem romák együttélését. E kérdésben a helyi cigányság kész az együttműködésre - szögezte le az OCÖ elnöke.

A községben meglévő gazdasági nehézségek, a helyi munkanélküliség mérsékléséhez az OCÖ programmal és anyagi támogatással kíván hozzájárulni - mondta Kolompár Orbán.

A helyi művelődési háztól indult békemenet a bűntény helyszínén, a meggyilkolt H. Nóra emlékére állított, kőből készült műalkotásnál ért véget, ahol a résztvevők mécsest gyújtottak és egy-egy szál virágot helyeztek el.

A rendezvény békés körülmények között zajlott, rendbontás nem történt.