2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egyesületi vezető: a törvényváltozások miatt veszélybe kerülhet a romatelepek felszámolása
2009. 07. 02. 00:00

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tavaly mintegy 880 millió forintos kerettel írt ki telepfelszámolási programot.

A kormány azzal, hogy a válságkezelő program részeként megvonta a szociálpolitikai támogatás igénybevételét, a program végrehajtását veszélyezteti - közölte Káló Károly, a Borsod megyei abaújszántói telepfelszámolási programot lebonyolító Bhim Rao Egyesület vezetője.

Magyarázatként hozzátette: a pályázat tavaly tavaszi kiírásakor, és a támogatás múlt év decemberi odaítélésekor még számítottak erre a forrásra, és a program költségvetését e szerint állították össze.

Mint elmondta, a program a borsodi település két romatelepére, az úgynevezett "Deszkás udvarra" és "Cekeházára" vonatkozik. Az előbbin 10 család számára vásárolnának, illetve építenének házat, míg az utóbbin 7 lakás felújítását, korszerűsítését kellene végrehajtaniuk. A telepfelszámolás komplex programként valósul meg, ehhez a kormányprogramot koordináló szociális tárcától 71,4 millió forintot, a foglalkozatási és oktatási programra az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) 63 millió forintot nyertek el.

Mivel a jogszabályi változások miatt júliustól már nem lehet igénybe venni a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezményt, sem lakást építeni, sem vásárolni nem tudnak a többgyermekes roma családoknak, kivéve, ha a különbözetet a szaktárca más forrásból biztosítja - mondta Káló Károly.

Hozzátette: növeli továbbá a költségeket az ötszázalékos áfaemelés is, ugyanis az építőanyagok, festékek júliustól sokkal többe kerülnek, emiatt pedig új költségvetést kell készíteniük.

Az egyesület vezetője az MTI-nek elmondta: a telep-felszámolási programhoz kapcsolódva 32 ember képzését is vállalták, burkolókat és kertészeket képeznek, majd biztosítják foglalkoztatásukat. Abaújszántón 40 gyermek számára tanoda programot is indítottak a helyi általános iskola közreműködésével, ahol tanítási idő után különfoglalkozásokat tartanak a hátrányos helyzetű gyermekeknek.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tavaly mintegy 880 millió forintos kerettel írt ki telepfelszámolási programot, ebben hét civil szervezet és konzorcium nyert támogatást a kétfordulós pályázaton, a szerződéseket a nyertesekkel idén májusban írták alá.

Ürmös Andor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma integrációs főosztályának vezetője április elején közölte az MTI-vel, hogy tekintettel a gazdasági helyzetre zárolta a roma telep-felszámolási program folytatására az idei évre előirányzott egymilliárd forintot a kormány, de már kiírtak egy új, 250 millió forint keretösszegű pályázatot.