HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Támogatási hálózat nélkül maradtak a roma programok

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  mfü, nfü
2009 Június 30    Forrás:


Ez a cikk archív

2009 júliusától a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), az előzetes ígéreteivel szemben, miszerint a Hálózat kidolgozhatja a Roma Integrációs Stratégiát, felszámolta a Roma Program Támogatási Hálózatot (RPTH). A megszűntetés okaként feltételezhető, hogy az NFÜ nem veszi komolyan sem a roma integrációt, sem pedig a cigány szervezetek szakmai támogatását, hiszen ez volt az egyetlen olyan segítő hálózat, amelyik kimondottan a cigány civil szerveződések EU-s pályázati források lehívásában segített.

Hirdetmény

Az RPTH vezetője, Rácz Béla úgy véli, hogy a NFÜ álláspontja egyrészről az, hogy a Hálózat fenntartására nincs pénz, másrészről pedig működik egy, szintén az Ügynökséghez tartozó Kistérségi Hálózat, és inkább a roma támogató hálózat megszűntetését választották.

Balogh Imre, a volt RPTH Dél-dunántúli regionális koordinátora szerint, a másik hálózat nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amelyeket a saját hálózatuk végzett. Ezt az állítását arra alapozza, hogy a kistérségi koordinátorok nem mennek ki a terepre, nincs napi kapcsoltuk a roma civil szervezetekkel.

A volt koordinátor hozzátette, hogy a szervezetek elesnek az eddig az RPTH által garantált szakmai támogatástól, így várhatóan kevesebb pályázati pénzt tudnak lehívni, hiszen a másik hálózat megválogatja, hogy kiknek segít. Ahogy Balogh röviden fogalmazott, az RPTH politikától és származástól függetlenül, kimondottan szakmai alapon, minden, a Hálózatot megkereső szervezetnek és egyéb intézménynek nyújtott szakmai támogatást.

Rácz Béla, az RPTH jövőjét illetően elmondta, hogy jelen pillanatban nem látja annak esélyét, hogy a Hálózat bármilyen formában megmaradjon. Elmondása szerint, egy, a szintén az NFÜ szakmai irányítása alatt álló Roma Fejlesztési és Tervező Iroda jön létre a Válti Kht-ban, ahol az akciótervek véleményezése és az esélyegyenlőségi szempontok, valamint a roma érdekek lesznek érvényesítve.

A volt vezető egyszerre tartja ezt a változtatást szakmai előrelépésnek, ugyanakkor visszalépésnek is, mert teljesen leépítették ezzel a közösségi és helyi szinteket, ahonnan a valós igények fogalmazódott meg, amelyre aztán lehetett építeni.

A Roma Program Támogatási Hálózat 2005-ben alakult az Oktatási Minisztériumban, majd vándorlása második állomásaként az ESZA Kht-ben működött tovább. 2008-2009-ben került a Promei Kht-ba, ahol meg is szűntették.

Ezzel a mai Magyarországon, a Roma Integráció Évtizedében, a magyar közigazgatásban jóformán nincs olyan szakmai egység, amelyik közvetlen kapcsolatban állna roma közösségekkel és azok érdekeit védő szervezeteikkel.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt