2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánymese
2009. 06. 27. 00:00

Az utóbbi egy hónapban egyik rossz hír váltja a másikat, és sajnos nem jó fényben tűnteti fel a Gandhi Gimnáziumot.

Az utóbbi egy hónapban egyik rossz hír váltja a másikat, és sajnos nem jó fényben tűnteti fel a Gandhi Gimnáziumot. Láttunk sztrájkoló gimnazistákat, új és régi igazgatóasszonyt, s a legutóbbi hír szerint, a kuratórium tagjai is lecserélődtek. Ám téged eddig nem hallottuk az üggyel kapcsolatosan nyilatkozni. Miért nem?

Eddig nem szerettem volna nyilatkozni, mert nem akartam, hogy a gyerekek ezt a példát lássák tőlem. Pedagógusként fájdalmas volt látnom, hogy ilyen módon fejezik ki a véleményüket. A miatt sem nyilatkoztam, mert övön alulinak tartom, amit és ahogyan tesznek velem. Egyszerűen nem hozzám illő, a rágalmazás. Húsz éve ne kaptam ennyi rosszat, mint az elmúlt három hónapban. A sztrájkkal kapcsolatosan úgy látom, hogy a gyerekeket manipulálták, ami utóbb be is bizonyosodott, ugyanis a tegnapi alapítók gyűlésén egy volt Gandhi-s diák bevallotta, hogy a Gandhi Gimnázium honlapján futó vendégkönyvben bujtotta fel a fiatalokat arra, hogy a sztrájk eszközét vessék be a korábbi igazgató mellett.

Mit mondanál el a választással kapcsolatosan?

A pályázati kiírás alapján én rendelkeztem a követelmény szerinti végzettséggel és számos, előnnyel is, mint például romológia és felsőfokú nyelvvizsga, beás nyelvből. A kuratóriumi meghallgatásom során bemutattam szakmai anyagomat, célkitűzéseimet. Nyíltan vállaltam a mostani állapotokat, és amit a programom megvalósítása során szeretnék. Szerintem meggyőző volt számukra mind a programom, mind képességem, annak megvalósítására. Fő célom az, hogy a tanulói teljesítményeket növeljük, és kiterjesszük olyan egyéb irányokba, mint közgazdász, orvos, jogász, hogy a jövőben ne elsősorban a bölcsész szak felé irányítsuk a diákjainkat. Másik legalább ilyen fontos célom, hogy az iskolánk nemzetiségi jellegét erősítsem. Természetes közegben éljék meg a diákok a cigányságukat, ne csak heti három órában. Ezt a nevelőtestületben többen félre is magyarázták, mondván, hogy teljesen cigány iskolát akarok az intézményből tenni.

Milyen érdekek mentén tenné ezt egy volt Gandhi-s diák?

Én az gondolom, hogy feltételezhetően ez már politikai történet, amelyben nem szándékozom állást foglalni.

Józan paraszti ésszel az ember azt gondolná, hogy az egyetlen hazai cigány gimnáziumnak végre cigány igazgatója van, hiszen túl azon, hogy egy intézmény vezetésére egy cigány ember is képes, pedagógiai hozadéka is lehet. Vajon ez a felismerés a diákokban és szüleikben, illetve a tanárokban a kurátori tagokkal egyben megszületett?

A sztrájkon megközelítőleg hetven diák vett részt, amikor is a gimnáziumunk tanulói összlétszáma 250 fő mozog.

Az alapítok közgyűlése Téged támogat az igazgatói posztra?

A kurátorok úgy érzik, hogy törvényesen jártak el a választás során, és szeretnék, ha a posztot én tölteném be. A kinevezésem meg van, így július elsejétől regnáló igazgató vagyok. Igaz, hogy a gyűlés elején többek új igazgatói kiírásra törekedtek, mert hogy ők úgy gondolták, hogy törvénysértésekkel zajlott a megválasztásom, de a kialakult helyzet szerint ezen már csak az ügyészség tud változtatni.

Tudsz hasonló esetről, amikor is cigány származású igazgató csak rövid ideig ülhetett az igazgatói székében?

Igen, tudok, és épp ezért tartok attól, hogy szándékkal leépítenék a karrieremet. Nagyon sok barátom engem is ugyanettől óv.

Milyen törvénysértésekről van szó pontosan? Mikor értesültél róla?

Később tudtam meg a törvénysértéseket. Igazából erre a kérdésedre a válasz a kuratórium tudná megadni

Júliustól, ezen események tudatában, milyen érzésekkel fogod a munkádat elkezdeni?

Nem lesz egyszerű dolog. Bízok az együttműködő munkatársaimban. Lezárom a múltat, és a jövőbe tekintek. Az esetleges felmerülő problémákat viszont a felszínre fogjuk hozni, de csakis szakmai alapokon, együtt oldjuk majd meg. Valószínűleg júliustól nem lesz egyszerű az életem.

Épp ide vág egy Gandhi gondolat, miszerint ha egyedül vagy a többséggel szemben az igazságoddal, attól az igazság, igazság marad.

Képletesen ez a gondolat igaz, de valójában a tantestület egy része támogat. Olyan ez a történet, mint egy cigánymese.