2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Orbán Viktor is olajat öntött a nacionalista tűzre"
2009. 06. 25. 00:00

A romák elleni uszítás nem csak szóban folyik.

A 18 ezer lakosú Monoron mindössze tíz aktivistával a második legtöbb szavazatot gyűjtötte be a Jobbik - mutatott rá a részben a párt egy monori aktivistájával, P. Imrével való beszélgetésen alapuló cikk szerzője. Országosan három mandátumot szereztek, mindössze eggyel kevesebbet, mint a szocialisták - fűzte hozzá.

A választási eredmény hátszelet ad a pártnak, és politológusok jó esélyeket jósolnak a Jobbiknak a parlamentbe jutásra.

A Jobbik ugyanazokról a problémákról beszél, mint a Fidesz - hárította el a cikk szerint P. Imre "a Jobbik-ideológia meglehetősen sajátságos megnyilvánulásaira", a Nagy-Magyarországhoz való ragaszkodásra és a trianoni évforduló napján tartott gyászmegemlékezésre utaló kérdést.

Orbán Viktor is olajat öntött a nacionalista tűzre az európai parlamenti (EP-) választási kampányban tett kijelentésével, miszerint a választás tétje az, hogy hányan képviselik a Kárpát-medencei magyarságot az EP-ben. A Fidesz-elnök kizárta annak lehetőségét, hogy koalíciót kössön a Jobbikkal, mégis a csalódottaknak ugyanabban a tengerében halászik mindkét párt - vélekedett a szerző.

Célközönségük egyre nagyobb, mivel Magyarországon húsz évvel a fordulat után súlyos válság van. A békés politikai átmenet elakadt valahol a demokrácia és a gazdasági csoda felé vezető úton, a gazdasági válság pedig rávilágított a politika mulasztásaira. A szerző szerint egymillióan élnek a létminimum alatt; széles tömegek semmit sem éreznek abból, hogy az európai uniós csatlakozás és előtte a kommunizmusból a szabad piacgazdaságba való átmenet javított volna az életükön.

Bűnbakként zsidók, romák és kommunisták szolgálnak. A romák elleni uszítás nem csak szóban folyik, Molotov-koktélok és halálos lövések is követik. A gyűlölködő kirohanások szalonképessé váltak Magyarországon, amióta az 1989 utáni új alkotmányban előkelő helyre került a véleménynyilvánítás szabadsága. Európában egyedülálló módon a Magyar Gárda tagjai felvonulásokat tartanak roma településeken - írta a szerző. Monoron még nem jártak, s P. Imre kijelentette: semmi köze a gárdához. Ha azonban romlana a helyzet, lehetséges, hogy elhívná őket. "Elrettentésként, és hogy rend legyen" - tette hozzá.