HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Még mindig félnek: tomfával verték a kommandósok a romákat?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  rendőrség, köröm
2009 Június 18    Forrás: Roma Sajtóközpont,ATV


Ez a cikk archív

Elrendelte a vizsgálatot a Borsod megyei Főügyészség a körömi verekedés ügyében, csoportosan felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt - közölte szerdán a Roma Sajtóközponttal (RSK) a szervezet szóvivője.

Hirdetmény

Szombaton verekedésbe torkollt egy ballagás utáni mulatság két cigánytelepi családnál, majd egy fiú betörte kővel a kiérkező járőrautó szélvédőjét. Ezután nem sokkal erősítésként több tucat kommandós érkezett a telepre kisbusszal és helyi romák szerint válogatás nélkül ütni-vágni kezdték őket, köztük ártatlan embereket, nőket, gyerekeket és polgárőröket is. Két polgárőr meg is sérült, egyiknek a karja tört el. A rendőrség ezzel szemben azt állítja: különböző eszközökkel felfegyverkezett tömeg támadt a járőrökre, és "a további jogsértést csak a településre vezényelt nagyobb rendőri erővel sikerült megakadályozni". Az ügyészség szóvivője azt mondta: miután még nem tisztázott, hogy ki és mit csinált a verekedés közben, nem vették őrizetbe azt a huszonnyolc embert, akiket előállított a rendőrség. Martossy György szerint először két járőr majd erősítésként még kettő ment a helyszínre Tiszaújvárosból és az utóbbira támadtak rá a romák. Ezt követően ment Miskolcról "egy csapaterőnek nevezett rendőrségi egység" a telepre. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy ez az egység kommandósokból állt-e, és hányan voltak.

Eközben a megsérült romák is ügyészségi feljelentésre készülnek, melyhez gyűjtik az orvosi látleleteket - közölte a Roma Sajtóközponttal a körömi cigány önkormányzat elnöke. Rontó Tibor az állítja: nem támadt tömeg a rendőrökre, utóbbiak nem is sérültek, viszont a szerinte kommandósok tomfával vertek mindenkit, aki az útjukba került. A roma vezető szerint többek közt egy asztmás gyerek rohamot kapott, és kórházba kellett vinni miután lefújták gáz-spray-vel, és alvó, ártatlan emberekre is rátörték az ajtót a rendőri erők. Rontó elmondása szerint, aki tudott, az a közeli kukoricásba menekült, és több gyerek sokkot kapott az átélt élménytől. A roma vezető szerint eddig több mint egy tucat sérült telepi kért orvosi látleletet, amelynek költségeihez a helyi önkormányzat szociális bizottsága hetvenezer forinttal járult hozzá. Rontó szerdán a kisebbségi ombudsmannál panaszt tett a rendőri intézkedés miatt, és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) segítségét is kérte a többi sérült látleletének kiváltásához. Egy orvosi látlelet igénylése 3500 forintba kerül, amelyre a telepiek jó részének nincs pénze - mondta el a helyi roma vezető.

Ezzel párhuzamosan a körömi polgárőrség parancsnoka is jelezte: panaszt tesz a rendőri intézkedés miatt az Országos Polgárőrszövetségnél. Kassai Ferenc a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: ő személyesen is látta, hogy ki dobta meg kővel a járőrautót, de nem kérdezték meg tőle a rendőrök. Hozzátette: a rendőrök két roma származású polgárőrt is előállítottak, nem tudni, hogy miért. Az egyik megvert roma polgárőr a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: szolgálatba helyezte magát, hogy a rendőrök segítségére siessen, de a "kommandósok" tomfával ütni kezdték, és felrepedt a szeme alatt a bőr, amit össze kellett varrni. Hozzátette: társának a kezét törték el. A településen jelenleg fokozott a rendőri jelenlét. Erről a helyi roma vezető úgy nyilatkozott: nyolc járőrautó cirkál a faluban, de a gyerekek még mindig félnek, és nem mernek az utcára menni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt