2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Élősködő hajlamra gyanakszanak a kártérítési perben
2009. 06. 18. 00:00

" A nő életvezetése többek közt "élősködésre való hajlamát mutatva, kissé hullámzó".

A középkorú roma asszony ellen "jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés bűntette" miatt indított a rendőrség eljárást, melynek következtében három évig ült előzetes letartóztatásban. A Roma Sajtóközpont szerint a nő pere további három évig húzódott, és lakhelyelhagyási tilalommal társult. 2006 májusában a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében mégis ártatlannak találta az asszonyt, felmentve őt a vád alól.

Az asszony az RSK-nak elmondta: nem sokkal felmentése után kártérítési kérelmet nyújtott be a Magyar Állam ellen. A per jelenleg is zajlik, a kárigény csaknem harminc millió forint három évnyi keresetkiesés, fizikai és mentális állapot megromlása miatt.

Kamarás Gábor, a felperes ügyvédje elmondta: a perben a Magyar Államot képviselő Igazságügyi- és Rendészeti Minisztérium mindenre igazolást kér. Ez az ügyvéd szerint azért abszurd, mert nem kérdőjelezik meg, hogy a nő ártatlanul volt börtönben, azt viszont igen, hogy egészségi állapotát megviselte az évekig tartó fogva tartás.

Az ügyvéd szerint a tárca azt próbálja igazolni, hogy a nő civil körülmények közt is megbetegedett volna. Az asszony viszont azt állította, hogy rendes fűtés híján három év alatt a zárkában állandóan felfáztott, begyulladt a petefészke, de nem vitteék nőgyógyászhoz, orvosságot sem kaptott, így végül mindkét petevezetékem elzáródott. A nő szerint a fogorvoshoz egy jó fogát húzta ki, a rossz viszont begyulladt, ettől az egész fogsora meglazult, és sorra kihullottak a fogai. A gyulladás elérte a fülét, ami negyven százalékos halláskárosodást okozott.

Az RSK szerint a perben készült orvos-szakértői vélemény leginkább az asszonyt teszi felelőssé kialakult számos testi és lelki gondjaiért. A vélemény szerint a testi bajok leginkább a dohányzás számlájára irandóak, és a nő három fogát kihúzták már azelőtt, hogy bekerült volna az előzetesbe. A pszichiátriai vizsgálatot végző orvos pedig egyetlen beszélgetésből arra jutott, hogy a nő életvezetése többek közt "élősködésre való hajlamát mutatva, kissé hullámzó". Azt pedig, hogy a nő roma mivoltából adódóan barnább bőrű, így írja le: "testszerte barnás árnyalatú kültakaró."