HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kiss Péter: négymilliárd forint is összegyűlhet a krízisalapban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kiss, péter, krízisalap
2009 Június 17    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A kormány tervei szerint akár 4 milliárd forint is összegyűlhet a krízisalapban. Ezt Kiss Péter társadalompolitikai miniszter mondta a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. A miniszter kiemelte: az áramszolgáltatók extraprofitjukból 2-2,5 milliárd forinttal járulnak hozzá az alaphoz, amelybe a kormány tagjai is fizetnek be pénzt.

Hirdetmény

Kiss Péter bejelentette: a kormány elfogadta azt a határozatot, amely szerint augusztus 1-jén indul a szociális kríziskezelő program, amely november 30-ig tart. A programot a kabinet által egymilliárd forinttal létrehozott nyitott alapból finanszíroznák - közölte a miniszter.

Kiemelte, hogy az alap - amelybe már a szerdától élő számlaszámra fizethet be bárki - ennél jóval több, akár 4 milliárdos összeggel is gazdálkodhat, hiszen forrásait gyarapítja a PSZÁF banki bírság bevételeiből származó 800-1000 millió forintnyi plusz forrásra számítanak. Ezek mellett az alapba kerül az állami vállalatvezetők kétmillió forintos fizetése feletti összeg, illetve Bajnai Gordon miniszterelnök fizetése is.

Az áramszolgáltatók extraprofitjukból 2-2,5 milliárd forinttal járulnak hozzá az alaphoz, erről a Magyar Energiahivatal hozott döntést - közölte Kiss Péter.

Elmondta még, hogy a kormány tagjai is jelezték, tesznek felajánlásokat, ő maga egy havi fizetését utalja át a krízisalapba. Leszögezte, hogy a kormány másoktól is vár felajánlásokat - a kormány és a szocialista frakció több tagja is él ezzel - , amelyeket közérdekű kötelezettségvállalásnak minősítetett a jogszabályban.

A program részleteiről szólva a miniszter kiemelte, hogy az abban résztvevők egyszeri, 20-50 ezer forint közötti, különös méltánylást igénylő esetben 100 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér összegét; az idén ez havi 57.817 forint.

Támogatást azok kaphatnak, akik családjában a jövedelem legalább 30 százalékkal csökkent, illetve ha a lakáshitel törlesztő részletének növekedése elérte a 30 százalékot - mondta még el Kiss Péter, hozzátéve: a program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, akik nem részesülnek önkormányzati támogatásban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az érintettek augusztus 1-jétől fordulhatnak az önkormányzati jegyzőhöz, aki a szociális szolgálatokon keresztül azt állapítja meg, hogy a beérkezett kérelem megfelel-e jogszabályi feltételeknek. Ha igen, akkor azt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság regionális szervezeteihez továbbítja, amely gyors eljárásban, 30 napon belül intézkedik a kiutalásról.

A kormány arról is döntött szerdán, hogy létrehoz egy szociális szakemberekből, civil szervezetek képviselőiből álló tanácsadó testületet, amely szempontrendszert dolgozna ki a szociális krízishelyet megítélésére.

A kabinet döntött arról is, hogy megemeli a méltányossági nyugdíjra fordítható keretösszeget, emellett lehetőség lesz egyedi támogatásra is. E célra a kormány 500 millió forintot szán, szintén a költségvetés általános tartalékának terhére. Kérdésre válaszolva Kiss Péter elmondta, a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényben szereplő önkormányzati elővásárlási joghoz a helyhatóságok a Magyar Fejlesztési Bank 60 milliárd forintos keretéből igényelhetnek kedvezményes hitelt.

A krízisalap működési költségeit firtató kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy az az átlagos alapoknál szokásos működési költség felét teszi ki, 2 százalék alatt marad.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt