HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Átadták az ombudsmani díjakat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Június 17    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Átadta az adatvédelmi és a kisebbségi ombudsman az országgyűlési biztosok által alapított Justitia Regnorum Fundamentum díjat szerdán Budapesten; Jóri András Majtényi László egykori adatvédelmi biztost, Kállai Ernő pedig Varró Szilvia újságírót részesítette az ombudsmani elismerésben.

Hirdetmény

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke már a múlt évben megkapta az emberi és állampolgári jogok védelmében tanúsított kiemelkedő emberi helytállást elismerő kitüntetést, amit akkor Szabó Máté ombudsman adott át a díjazottnak az adatvédelmi biztos nevében, mivel akkor betöltetlen volt ez a poszt. Majtényi László idén tavasszal, tiltakozva az állampolgári jogok országgyűlési biztosának "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentései miatt, postán visszaküldte az elismerést.

Arról, hogy az idén újra átvette a díjat, az MTI-nek úgy fogalmazott: "most semmi okom nem volt arra, hogy ne fogadjam el, ugyanis nagyon kiváló emberektől kaptam az elismerést". Jóri András adatvédelmi biztos Majtényi László tevékenységét méltatva az ünnepségen úgy fogalmazott: Majtényi László az adatvédelem megteremtője, aki tudatosan törekedett az esetjog kialakítására.

A díjazott beszédében megjegyezte: "voltak és jártak nehéz idők az ombudsmanokra, és jönnek is még". Hozzáfűzte: a mostani ombudsmanoknak sincs könnyű dolgok, de a magyar demokrácia kulcskérdése a független intézmények működése, ugyanis az elmúlt években voltak problémák ezek működését illetően.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa Varró Szilviának, a Magyar Narancs újságírójának adta át az elismerést. Mint elhangzott, a díjat azért veheti át, mert munkája során megalkuvást nem ismerő, kérlelhetetlenül őszinte módon mutatja be társadalmunk állapotát, és benne a kisebbségi közösségek helyzetét. Tényfeltáró, oknyomozó írásai az újságírás legjobb hagyományait követik.

Varró Szilvia a díj átvételekor kijelentette: nem vette volna át a díjat abban az esetben, ha a ceremónián részt vesz Szabó Máté általános ombudsman. A díjazott szerint ma már napi szinten folyik a "cigánybűnözés" megjelenítése, a Jobbik ideológiájának propagálása a médiában.

Az ombudsmanok által 2007-ben alapított díjat az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként ítélik oda az intézmény megalakulásának - ami az első biztosok megválasztásának napja - évfordulóján.

Minden országgyűlési biztos évente egy-egy díjat adományozhat. A Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" I. Ferenc magyar király és osztrák császár jelmondata volt.

A szerdai ünnepségen az állampolgári jogok és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosai nem vettek részt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?

  • Rafael Gyula: a baloldali pártok mondják fel a Jobbikkal való együttműködésüket!

  • Érzékenyítő tréningre küldik a romákat diszkrimináló biztonsági őröketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt