2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkárosították a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzatot
2009. 06. 15. 00:00

Megkárosították a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzatot

A Nagykanizsai Városi Ügyészség vádirata szerint a nő a nagykanizsai CKÖ-nak az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál elnyert egyik pályázatával kapcsolatos gazdasági adminisztrációs feladatokat látta el 2006-ban. A nő a 2004-ben nyilvántartásba vett Együtt a Másikért Egyesület alelnöki tisztét is betöltötte - mondta Pirger Csaba.

A szervezetet felhasználva a vádlott hamis vállalkozói szerződéseket készített, amelyek segítségével összesen mintegy 806 ezer forintot utaltatott ki magának a CKÖ pénzügyeit könyvelő nagykanizsai önkormányzaton keresztül. A pénz az egyesület számlájára érkezett, azt onnan felvette és saját céljaira elköltötte. A kár nem térült meg.

A vádiratból kiderül, hogy a számlákkal kapcsolatos gondokat 2006 végén észlelték a CKÖ vezetői is, akik a problémát jelezték a város akkori jegyzőjének. A nő munkaviszonya ezután megszűnt, de további jogi lépések nem történtek. Pirger Csaba hozzátette: az esethez kapcsolódóan vádat emelt a nagykanizsai ügyészség a CKÖ egy másik alkalmazottja ellen is, magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

A kisebbségi önkormányzatnál mentori feladatokat ellátó nő a foglalkoztatási közalapítványnál egy olyan ember adatait használta fel elszámoláskor, aki nem vett részt a programban. A valós adatokat egy, a CKÖ-nél csak érdeklődő férfi irataiból vette, majd a nevében többször is aláírta a nyilvántartási lapokat.

Teleki László, a nagykanizsai CKÖ elnöke a történtekkel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: 2006 végén észlelték a kisebbségi önkormányzatnál, hogy olyan számlákat is kifizettek, amelyek mögött valószínűleg nem volt valós teljesítés, és hiányzott a pénz a CKÖ működési költségeiből. Ezt követően 2007 elején tájékoztatta a gyanúsnak ítélt kifizetésekről a város akkori jegyzőjét.

A szocialista országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta azt is, hogy tudomása szerint a rendőrség egy névtelen feljelentést követően indított nyomozást még a múlt évben. Az eljárás során több évre visszamenőleg vizsgálták a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat gazdálkodását, amelyben a valótlan tartalmú egyesületi számlákon kívül nem találtak szabálytalanságot.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök