2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romaügy: újabb robbanás fenyeget?
2009. 06. 05. 00:00

- Fejér érdekes megye, hiszen úgy tűnik, látszólag nincsenek jelentős kisebbségi problémák, mégis úgy érzem, a felszín alatt nagyon sok minden lappang - mondta lapunknak az ombudsman. - Egyelőre viszonylagos csend van, de az évek során hozzánk érkező ügyek alapján úgy tűnik, kitörés várható az elkövetkezendő években.

- Mire gondol?

- A megye furcsa, de nyilvánvaló módon két részre szakadt: van egy északi régió, ahol főként német közösségek élnek, de tőlük is érkeznek hírek problémákról, különösen belső vitákkal kapcsolatban. Délen a roma közösségek gondjait tapasztaljuk az utóbbi időben. Romaügy az is, hogy a Fehérvár környéki településeken megszűnő általános iskolákból a tanulók bekerülnek a megyeszékhelyre, s úgy tűnik, finomítani kell a beiskolázáshoz kapcsolódó programokon: előre láthatóan komoly szegregációs problémákkal kell szembenézni a városban, ha az iskolákban nem egyenletesen osztják el az érkező roma gyerekeket.

- Ne csak a cigányságról beszéljünk: másutt többnyire milyen bajok vannak?

- Valószínűleg az ország felfokozott társadalmi, politikai állapota miatt a kisebbségi közösségeken belül is akad ellentét. Tapasztaljuk ezt a német, de például a görög közösségen belül is. Szerettünk volna ellátogatni Beloianniszba, de a szervezés során olyan belső feszültséget tapasztaltunk a kisebbségi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal között, hogy ezt kiiktattuk a programból.

- Ami lappang, abból baj lehet. Mégis, mikor?

- Ez csak egy jóslat. A megyére mindig az volt a jellemző, hogy sokáig nem voltak nagy ügyek, aztán ha hirtelen valami kirobbant, mint Zámolyon vagy Pátkán, akkor mindjárt országos jelentőségű kellemetlenség lett belőle. Ezért kellene minél hamarabb foglalkozni a felszín alatt rejlő kérdésekkel, nem kivárni, amíg sokkal nagyobb baj lesz.

- A kisebbségek helyzete szorosan összefügg a társadalom helyzetével...

- ...Mert nem lehet elvonatkoztatni. Zaklatott állapotú társadalomban élünk. A politika mintha sok tekintetben mindent zárójelbe tenne, pedig az embereknek a nagypolitikán túl is élniük kell ebben az országban, akár kisebbségi, akár többségi közösségben. Nagyon várom már azt, hogy elnyugodjon a politikai vita, s aztán csendesebb környezetben tudjuk a kisebbségi ügyeket tárgyalni.

- Milyen fontosabb mulasztások terhelik kisebbségi ügyekben az Országgyűlést?

- Nem volt előrelépés a kisebbségek parlamenti képviseletének ügyében, de sok olyan ügyben sem, amely nem érdekelte az ország nagy nyilvánosságát. Ám sikerült az intézmények átvételével kapcsolatos problémákat békés keretek között megoldani, ilyen volt például a szekszárdi német színház ügye.

- Mit vár az új összetételű brüsszeli parlamenttől? Mi a dolguk?

- Nálunk ami kisebbségi kérdés, az elsősorban romákat érint, amíg az unióban ott a bevándorlás vagy a határon túli magyarok ügye. Nagyon sok olyan probléma van, amivel, ha a képviselők komolyan akarnak foglalkozni, összetett és komoly munkával kell felerősíteni a kisebbségek helyzete iránti érzékenységet egész Európában.