2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Diákok tűntetnek az új igazgató ellen Gandhiban
2009. 06. 01. 00:00

2009. június 2-án kedden kb. fél 15-től a Gandhi Gimnázium diákjai ülősztrájkot szerveznek.

2009. június 2-án kedden kb. fél 15-től a Gandhi Gimnázium diákjai ülősztrájkot szerveznek, hogy ezzel nyilvánítsák ki, nem értenek egyet az újonnan megválasztott igazgató személyével, a megválasztásának módjával, a közalapítvány kommunikációjával. A sztrájk helye az iskola Dobó István utcai épületének aulája lesz. A RomNet információija alapján a fenntartó Gandhi Közalapítvány kuratóriuma az esedékes igazgatóválasztás kapcsán szembefordult mind a gimnázium tantestületének, alkalmazottainak, továbbá a diákok és szüleik (elsöprő többségű) akaratával. A 86%-ban támogatott, tíz éve igazgató Csovcsics Erika helyett a mindössze 5%-os támogatottságú, egy éve tanító Gidáné Orsós Erzsébetet tette meg igazgatónak.

A kuratórium működésével szemben több jogi kifogás is felmerült - tudta meg a RomNet. Az OM (OKM) delegáltja Borovszky Tímea volt, akit Hiller István miniszter ismert okok miatt összes funkciójából felmentette. Viszont mást nem delegált a kuratóriumba, így OM delegált nélkül a kuratórium nem az alapító okiratnak megfelelően működik.

Másik jogi kifogás, hogy Simon Dezső a kuratórium alelnöke, ugyanakkor a gimnázium gazdasági igazgatója is. Ez összeférhetetlen, hiszen a kuratórium gyakorolja a munkáltatói jogokat a gimnázium alkalmazottai felett.

A kialakult helyzetért több internetes fórumon is Várnai Mártont, a kuratórium új elnökét teszik felelőssé, aki "kézi vezérléssel" igyekszik az intézményt vezetni.

A pécsi Gandhi Gimnázium az első olyan gimnázium, melyet romák alapítottak roma diákok számára. Az iskolát működtető alapítványt roma és nem roma szervezetek, magánszemélyek hozták létre 1992-ben, maga az iskola működését 1994-ben kezdte meg. Névadója az indiai Mahatma Gandhi, ami a romák indiai származását, valamint a névadó által vallott világnézetet hivatott hangsúlyozni. A középiskola célja, hogy lehetőséget adjon a roma gyerekeknek érettségi vizsgát tenni, s ezáltal javítson a magyarországi roma népesség helyzetén. További célja, hogy megtanítsa a fiatalokat büszkének lenni a saját kultúrájukra. Az iskolát javarészt a magyar állam finanszírozza, de kap EU-s pénzeket és adományokat is. Az iskolának 6 osztályterme van, és 250, többnyire 14 és 18 év közötti diák látogatja. Az legelső évfolyam, amely 1994-ben kezdett, 2000-ben érettségizett. A 18 érettségizőből 16-an jelentkeztek egyetemre, közülük 7-et vettek fel.