HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mondjad szépen: büdös cigány parazita élősködő vagyok!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Magyar, elemér, heves
2009 Május 30    Forrás: Szalay Zoltán - heol.hu


Ez a cikk archív

A hevesi búcsúban 2007 nyarán történtek miatt feljelentéssel élt romák jogi képviselője pótmagánvádat nyújtott be. Az irat tizenhárom rendőrt jelöl meg vádlottként.

Hirdetmény

Pótmagánvádat nyújtott be az Egri Nyomozó Ügyészségen a hevesi búcsúban történtek miatt a feljelentéssel élt romák jogi képviselője, dr. Magyar Elemér egri ügyvéd. Az általa szerkesztett pót-magánvádirat azt követően született, hogy a 2007. június 24-én a hevesi búcsúban bekövetkezett roma rendőr affér nyomán a cigányoknak a hatósági személyek ellen kezdeményezett büntetőeljárását az Egri Nyomozó Ügyészség (ENYÜ) részben bűncselekmény-, részben bizonyítékhiány miatt megszüntette.

A hevesi romák jogi képviselője 13 rendőrt jelölt meg vádlottként, akik ellen több bűntény megvalósulása okán kéri a Heves Megyei Bíróságot tárgyalás megtartására, a terheltek felelősségre vonására. Az ügyvéd lapunknak adott tájékoztatása szerint a vádindítványban - jogi lépése indokaként - részletesen taglalja a 2007. június 24-én késő délután történteket.

A dél-hevesi városban aznap búcsút rendeztek a vásártéri futballpályán. Már 17 óra körül járhatott az idő, amikor a helybeli B. Cs., B. J. és B. R.-né családtagjaikkal megérkeztek a rendezvény helyszínére. Egy büfé közelében, padokon foglaltak helyet. Az asszonyok sört és üdítőt mentek venni. Ezután nem sokkal megjelentek ott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) bevetési alosztálya és a Heves Rendőrkapitányság (HRK) munkatársai. A Police feliratú, fekete kommandós gyakorlóruhát viselő, ám azonosítószám híján lévő rendőrök puskákkal, pisztolyokkal, tonfákkal, gumibotokkal voltak felszerelve.

A romákat a büfénél rögtön közrefogták, agresszíven, durva hangot használva igazoltatni kívánták őket. Anélkül, hogy - jegyzi meg az irat készítője - okmánnyal, jelvénnyel igazolták volna: hivatalos személyekként járnak el. A romák ellenőrzésére okuk nem volt, hiszen a cigányok gyerekeikkel békésen szórakoztak, ráadásul a helyi rendőrök ismerték mindannyiukat. Az igazoltatás csak arra szolgált ürügyül, hogy a romákba beleköthessenek.

Többeket megbilincseltek, őket végigvonszolták mindenki előtt a pályán, s a salakos részen álló rendőrautóba behajították, majd a kapitányságra szállították őket. A jogi képviselő álláspontja szerint a rendőrök brutális, jogellenes fellépése, a riasztólövés a búcsú résztvevőiben nagyfokú riadalmat, megbotránkozást okozott, az esemény ezzel gyakorlatilag véget is ért.

A pótmagánvád-indítvány hangsúlyozza, hogy a kapitányságon az előállított hat romát, továbbra is bilincsben tartva, arccal a fal felé letérdepeltették, órákon át egyenként kihallgatták őket. Közben bántalmazták, s arra kényszerítették mindegyiküket, hogy azt mondják: büdös cigány parazita élősködő vagyok! B. R. szájába pisztolyt nyomtak, ami miatt egyik fogának egy darabja letört.

A pótmagánvád kitér arra is, hogy a bevetési alosztály tagjai kényszerintézkedéseikről lényeges részeiben valótlan jelentéseket készítettek. Nem a valóságot tükrözik a durva fellépésükre okot adó körülmények, s az azokban résztvevők megjelölése, a sértettek velük szembeni magatartása. A jogi képviselő a 13 rendőrt részben felbujtókként, részben társtettesekként, különböző mértékben, hivatali visszaélés, sértett sanyargatásával járó jogellenes fogvatartás, hivatali közokirat-hamisítás, súlyos testi sértés bűntettének, továbbá bántalmazás hivatalos eljárásban, s könnyű testi sértés vétségének elkövetésével vádolja.

A nyomozó ügyészség továbbítja az indítványt

Dr. Hajdú Tamás, az ENYÜ vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, ők a rendőrök ellen tett feljelentés kapcsán az ügyet a megszüntető határozattal lezárták. A megyei főügyészség az ez ellen benyújtott panaszt elutasította. Annyi a teendőjük, hogy a pótmagánvádat továbbítják a megyei bíróságnak. Ott döntenek annak befogadásáról. Ha ez megtörténik, akkor kerülhet sor tárgyalásra.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik szombati számában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt