HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánymise Bogyiszlón

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  bogyiszló, cigánymise
2009 Május 29    Forrás: teol.hu


Ez a cikk archív

Első alkalommal tartottak cigánymisét a településen. A szertartáson a romák Jézus mennybemeneteléről emlékeztek meg.

Hirdetmény

A cigány kultúrát általában a mulatozással, a tánccal, a zenével azonosítják. Holott a cigány kultúra lényege: a család, a családba gyökerezettség. Ezt hangsúlyozta Lankó József plébános az első bogyiszlói cigánymisén.

A lelkipásztor közel harminc éve él és hirdeti az evangéliumot, az örömhírt, egy romák lakta faluban, a Baranya megyei Alsószentmártonban. - Az örömhír az - mondta -, hogy Isten szeret bennünket. És akit szeretnek, kivirul. Ha egy kocsis hinni kezd Istenben, azt leghamarabb a lovai érzik meg. Ha valaki innen hittel telten megy haza, meg fogja érezni a családja, de még a kutyája is.

A még a múlt szombaton tartott misén Jézus mennybemeneteléről emlékeztek meg. A bibliai történetet Szigetvári Erika beás, Jovánovics Mihályné magyar nyelven ismertette. A misén kiderült, hogy a bogyiszlói középkorú cigányok és gyerekeik már nemigen gyakorolják a nyelvüket. Amikor a pap azt mondta, hogy "Domnul szö fie ku voj!", néma maradt a hívősereg. De amikor magyarul megismételte, hogy "Az Úr legyen veletek!", kórusban mondták, hogy "És a te lelkeddel!".

A cigánymisét a helyi hitoktató, Koncz Ádám szervezte meg. Tanítványainak a fele roma. Amikor, néhány éve Bogyiszlóra került, úgy érezte: talán itt lesz a legsikeresebb a hithirdetés, az evangelizáció, talán ezek a gyerekek állnak legközelebb Istenhez. Ifjúsági istentiszteleteken közreműködő zenészeket is hívott a cigánymisére. A hangszerek között, a szintetizátor és a gitár mellett a ceglédi kanna is helyet kapott. Több ének két nyelven hangzott el, csakúgy, mint a Miatyánk.

Az istentisztelet végén két szín alatti áldozáshoz járulhattak a hívek. Általában csak az ostyát - Krisztus testét - szolgáltatja ki a pap, de most a borból - Krisztus véréből - is részesülhettek. Lankó József egyik kezében az ostyával, másikban a borral telt kelyhet tartotta, és "önkiszolgáló módon" az ostyát a borba mártva történt az áldozás.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt

  • Setét Jenő: Mi a többséget védjük saját magától

  • Perújítást akar a romagyilkosságok ügyében elítélt egyik elkövető

  • Elbúcsúztatták Szentandrássy István festőművészt

  • Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkosCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt