2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szobrot Fátyol Misinek!
2009. 05. 20. 00:00

A 190 centiméter magas bronzszobrot alacsony, fagyálló mészkő posztamensre állítják a Korona Szálló épületének közvetlen közelébe.

A makói szobrászművész elmondta: a legendás cigányprímás alakját elsősorban korabeli fotográfiák alapján mintázta meg, de az alkotás elkészítéséhez tanulmányozta a muzsikus életét és zenei munkásságát is.

A 190 centiméter magas bronzszobrot alacsony, fagyálló mészkő posztamensre állítják a Korona Szálló épületének közvetlen közelébe, a szökőkút mellé. Az 5/4-es életnagyságú, álló figura kezében hegedűjét tartja, vonóját pedig leereszti, mint aki éppen befejezte a zenélést. Az alak mellett az egykor volt kávéházak hangulatát egy szék idézi meg.

Kiss Jenő kiemelte: szeretné, ha a szobor a makóiak mindennapjainak részévé válna. A Korona Szállóban például gyakran rendeznek esküvőket, Fátyol Misi alakja a székkel akár kiváló fényképezési helyszín lehet az ifjú pároknak.

Tavaly tavasszal több mint hatszáz aláírás gyűlt össze Makón azért, hogy szobrot állítsanak Fátyol Misi emlékére. Az önkormányzat országos pályázatot írt ki a mű elkészítésére. Fátyol Misi évtizedeken keresztül a makói Korona Szálló éttermében zenélt. Személye és muzsikája a városlakók között népszerű volt, nagy megbecsülésnek örvendett. Zenei tudását a korabeli szakma is nagyra értékelte, országos ismertségnek is örvendett.

Néhány évig külföldön is dolgozott, mielőtt végleg hazatért szülővárosába. Az egykor Makón élt muzsikus 1980 februárjában hunyt el, és idén szeptemberben lenne százéves.