HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szobrot Fátyol Misinek!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  fáytol, misi, makó
2009 Május 20    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Bemutatták Fátyol Misi cigányprímás makói szobrának tervét; Kiss Jenő szobrászművész alkotását a zenész születésének századik évfordulóján, ősszel állítják fel a Maros-parti város központjában.

Hirdetmény

A makói szobrászművész elmondta: a legendás cigányprímás alakját elsősorban korabeli fotográfiák alapján mintázta meg, de az alkotás elkészítéséhez tanulmányozta a muzsikus életét és zenei munkásságát is.

A 190 centiméter magas bronzszobrot alacsony, fagyálló mészkő posztamensre állítják a Korona Szálló épületének közvetlen közelébe, a szökőkút mellé. Az 5/4-es életnagyságú, álló figura kezében hegedűjét tartja, vonóját pedig leereszti, mint aki éppen befejezte a zenélést. Az alak mellett az egykor volt kávéházak hangulatát egy szék idézi meg.

Kiss Jenő kiemelte: szeretné, ha a szobor a makóiak mindennapjainak részévé válna. A Korona Szállóban például gyakran rendeznek esküvőket, Fátyol Misi alakja a székkel akár kiváló fényképezési helyszín lehet az ifjú pároknak.

Tavaly tavasszal több mint hatszáz aláírás gyűlt össze Makón azért, hogy szobrot állítsanak Fátyol Misi emlékére. Az önkormányzat országos pályázatot írt ki a mű elkészítésére. Fátyol Misi évtizedeken keresztül a makói Korona Szálló éttermében zenélt. Személye és muzsikája a városlakók között népszerű volt, nagy megbecsülésnek örvendett. Zenei tudását a korabeli szakma is nagyra értékelte, országos ismertségnek is örvendett.

Néhány évig külföldön is dolgozott, mielőtt végleg hazatért szülővárosába. Az egykor Makón élt muzsikus 1980 februárjában hunyt el, és idén szeptemberben lenne százéves.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt