2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Radikálisok nemzetbiztonsági szolgálatok soraiba?
2009. 05. 12. 00:00

Parlamenti szakbizottság vizsgálja a Tettrekész rendőrszakszervezetet.

A kormány egyetért azzal, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tárgyaljon a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) működéséről - mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben Gulyás József (SZDSZ) napirend előtt felszólalására reagálva. Gulyás József közölte: a nemzetbiztonsági bizottság elnökénél kezdeményezte, tűzze napirendre az ügyet.

Az állampolgárok biztonságérzetét újabban egy nyugtalanító jelenség tovább gyengíti, amely jogállamokban, közrendért felelős testületekben elfogadhatatlan - közölte Gulyás József, aki szerint a nyíltan neonáci Nemzeti Arcvonal nevet viselő szervezet arról értekezik, hogy a legtettrekészebb hazafiak, azaz a szélsőséges, radikális mozgalmakhoz kötődő szervezetek beépültek a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendőrség testületeibe.

Hozzátette: mindezt lódításnak is nevezhetnénk, ha nem ismernék a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének tevékenységét. Utalt arra, hogy a szakszervezet főtitkára a Jobbik európai parlamenti választási listáján indul, a TMRSZ lapjának főszerkesztője zsidók által szított magyar-cigány polgárháborúkról vizionál.

Gulyás szerint azt lehet tapasztalni, hogy adóforintjainkból a közrend védelmére felállított testület soraiban tevékenykedhetnek, illetve kampányt folytathatnak olyanok, akik megvetik a rendőri vezetést. Ez közbiztonsági és nemzetbiztonsági kockázatot jelent - hangsúlyozta. A liberális politikus szerint nem egy marginális jelenségről van szó, mivel a szakszervezet több mint 5200 tagot számlál, amely több mint a teljes rendőri állomány egytizede. Úgy vélte, az ügyészség és a rendőrség eddig nem lépett fel ezzel a jelenséggel szemben, ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elnökénél kezdeményezte, hogy a testület foglalkozzon ezzel a jelenséggel.

Avarkeszi Dezső államtitkár elmondta, hogy a hivatásos állomány tagjai létrehozhatnak érdekvédelmi szervezeteket, de sztrájkot nem folytathatnak és tevékenységükkel nem akadályozhatják a fegyveres szerv működését. Hozzátette: emiatt a TMRSZ vezetőjével szemben büntetőeljárás indult, de az európai parlamenti képviselőjelölteknek is mentelmi joguk van. Az államtitkár szerint ez a szervezet "tárgyalási stílusában, munkastílusában eltér más, a hivatalos állományok érdekvédelmére alakult szervezetek stílusától".

A képviselőhöz hasonlóan reményét fejezte ki amiatt, hogy a tagok az érdekvédelem miatt keresték meg a szervezetet, nem az itt-ott megjelenő, elítélendő eszmék támogatása miatt. Avarkeszi Dezső közölte, egyetért azzal, hogy nemzetbiztonsági bizottság tárgyaljon a kérdésről.