2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Össztűz a kisebbségi önkormányzat felől
2009. 05. 11. 00:00

A tv-ből hallom milyen rengeteg pénzt ölnek bele a cigányság felzárkóztatásába, amelyek nem jutnak célba.

Orgován Zoltán az érpataki polgármester tevékenységét minősítette. Ezentúl erkölcsileg aggályosnak mondta a nemrég alakult Lungo Drom szövetség vezetését.

-Én úgy szeretem, az én kisebbségi önkormányzatomba is úgy válogatok személyeket, ha tehetem, és a voksomat is arra adom, aki nem büntetett előéletű, mert azt nem igazán kultiválom, aki büntetett előélettel rendelkezik azért, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön. A Lungo Drom nagyon sok aláírást gyűjtött, de meg kéne vizsgálni, hogy ebből hány százalék az, aki nem bűntetett előéletű. A Lungo Dromról szerintem nem igazán tudják hova tartozik, kik a vezetői, azok hová, milyen párthoz kötődnek. Én személy szerint ismerem a megyei vezetőket, Lakatos Istvánt és Pusoma Jenőt, és az országos elnököt, Farkas Flóriánt is. Korábban én magam is csináltam itt a Lungo Dromot, de amikor az országos elnök elkötelezte magát az egyik oldalra, megmondtam neki, amíg én itt vagyok, Érpatakon nem lesz Lungo Drom, mert a jobb oldalra mi soha nem fogjuk leadni a szavazatunkat.

Az új szervezet célkitűzéseit szlogeneknek tartom. A tv-ből hallom milyen rengeteg pénzt ölnek bele a cigányság felzárkóztatásába, amelyek nem jutnak célba. Valakiknek ez jó üzlet, az oktatók jönnek mennek, de nagyon kevés cigány tudnék mondani, akik (nyílván a megyéről beszélek mert ezt ismerem jobban) bármilyen képzésen is vesznek részt, hiába fejeznek be tanfolyamot, iskolát pár hónap alatt, én nonszensznek tartom. Egy szakmát el lehet pár hónap alatt sajátítani, ez nem igaz. (kőműves, festő, ács stb.) tanulni kell több éven keresztül, nem elég csak az iskola padban ülni, gyorstalpalásból szakma nem lesz. ahhoz gyakorlat kell. Sajnos a diszkrimináció is él elég rendesen, ha megtudják a bőrszínt, akkor vannak gondok elég rendesen.

A közelmúltban lezajlott faosztás, ha szabad így kifejeznem, fű alatt történt. Ezt azért tudom mondani, merthogy önkormányzati képviselő is vagyok, és én sem tudtam róla. Meg még nagyon sokan nem tudtunk róla, ezért faosztásról ne beszéljünk, csak a kiváltságosoknak. A polgármester úr megbízásából céltudatosan tudták, hogy kihez kell menni szólni kell-e fa. Sokan összetévesztik, hogy méltányosságból történő faosztás volt, erről nem beszélhetünk. Méltányosságot egyedül a Nyírerdő ZRT. gyakorolt, hiszen ők mondták meg hány köbméter jut, és ehhez a polgármesteri hivatal egy fillért sem tett. Ha tett volna, arról tudnom kellene, hiszen akkor pénzeket kellett volna átcsoportosítani, ami nem történt meg. A polgármesternek ehhez csak annyi köze volt, hogy beszedte a pénzeket, meg annyi, hogy a saját embereinek adtak fát, a falu több mint kilencven százaléka nem is tudott róla. Én is az utolsó napon tudtam meg, amikor már fa egy darab sem volt. Idős, nyomorék embereket tudnék most felsorolni, akik rászorulók, de nem tudtak róla. Én szívesen mondtam volna olyan technikákat, amivel a méltányosságból történő elosztás igazságos lett volna.

Nagyon sok ember kap lakásfenntartási támogatást, vagy más formában szociális ellátást és legalább megelőlegezte volna a polgármesteri hivatal az árat, abból meg le lehetett volna részletekben vonni. Nem a rászorultak kapták meg, hanem a haveri kör, a baráti kör, meg aki közel volt a tűzhöz. Azt nem mondom, hogy egy két szegény nem kapott, de elenyésző, számtalan példát tudnék mondani, de nem akarok.

A médiában is megjelent szántás esetében diszkriminációt érzek, mert azoknak szántották fel a földjét, és bárki ment volna Orgován Sándor nevezetű úrhoz, szó szerint csak annak szántottak, aki belépett a Lungo Dromba. Ezért diszkrimináció a dolog. Cigány és cigány közé különbséget raktak. Valaha a Kócon Pál polgármester idejében az én ötletem volt, hogy szántsuk fel minden cigány kertjét, be fogják ültetni, akinek nem volt annak rendkívüli segély keretében adtunk a vetőmagra pénzt. Mi minden cigány kertjét felszántottuk, vagy aki korábban saját erőből megtette, annak az önkormányzat visszatérítette a szántási díjat. Idestova 20 éve vagyok tagja az önkormányzatnak, ezúton is megköszönöm a rám szavazóknak, de mi nem csináltunk soha cigány és cigány között különbséget. Mivel különb az egyik mint a másik, amikor mindegyik szegény. Ennek egy szempontból örülök, hogy legalább néhány portán felszánttatták már a kertet. A szociális védőháló Érpatakon nem üzemel, mert itt olyan nincs. Papíron létezik, de Kócon Pál idején nyomon követhetően minden hónapban 2-400 ezer forintot osztottunk szét az arra rászorulók között. 40-70 személy adta be a kérelmet a segélyre, és bizony ennek 80-90 százaléka meg is kapta. Nagyon sok beteg gyermek is van a településen, meg idősek, és volt, hogy összeírtuk őket, majd karácsony előtt 10 ezer forintot adtunk, hogy mindenkinek jusson egy kis kalács az asztalra. Megtenném ma is, de sajnos a polgármesterhez közel állók az önkormányzatban többséget alkotnak, és rendre leszavaznak. A korábbi időben tudtunk kövesutat csinálni, jutott az iskolára is pénz.

Uzsora kamatról épp az én számból hangzott el, hadat üzenünk az uzsorásoknak! Ezen túl cigánygyerek nem fog éhezni az uzsorások miatt. Erre fel fogom használni a rendőrséget ha tehetem, az őrsparancsnok úrral ebben a kérdésben fel fogom venni a kapcsolatot, és ha ez nem vezetne eredményre, akkor kénytelen leszek a megyével felvenni a kapcsolatot.

Szőlősiné Fitos Éva Munkáspárti képviselő az érpataki polgármester politikai szerepvállalását minősítette: Nagyon szerencsétlennek tartom ezt a politikai szerepvállalást, ugyanis függetlenként került polgármesteri székbe, ennek ellenére olyan országos szervezetek tagja Orosz Mihály Zoltán mint a Magyar Gárda és a Nemzeti Õrsereg, a másik problémám a tevékenységével kapcsolatos, ha megmutatnám azt a szórólapot, amin a programját felvázolta, merőlegesen az ellentétét csinálja. Szociális kérdésben munkaterve máig sincs a polgármesteri hivatalnak, a jegyzők jönnek és mennek, ha összeszámolom, a hetedik jegyzőt fogyasztja, nem értem, hogy tudta eddig takarni azt a véleményt, ami benne volt.

Nem tartom az egész működését megfelelőnek, sőt nagyon negatívnak. Interneten viszi a dolgokat, benne van a Magyar Gárdában, feltette azonnal, hogy vele szemben meneteltünk a cigányság és én, mint a Munkáspárt volt alelnöke csinálja a maga kis húzásait. Nemigen szerencsés dolog, hogy folyamatosan feljelentgeti a kár a képviselő társait, akár másokat is, tehát nem képes emberileg lerendezni bizonyos dolgokat, hanem bosszú vagy valamilyen más módon.