2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Összefogás kell a nyugalomért
2009. 05. 11. 00:00

Összefogást és egységes érdekképviseletet sürgettek a bűnözési hullám miatt a cigány egyeztető fórum résztvevői.

- Igenis a rendőrségi törvényt azért néztem meg, ha jól írjuk meg jól kötjük meg nem pedig rábízzuk az egyik cigány félre, akkor bizony nem csak bűnmegelőzési célból építik ki, hanem biztonsági célból is.

Összefogást és egységes érdekképviseletet sürgettek a bűnözési hullám miatt a cigány egyeztető fórum résztvevői. Akiket sokszor kellett hangos kongatással csendre inteni. Szentiványi Ildikó férje roma származású. Azt mondja: gond, hogy már roma-roma között sincs megfelelő összetartás. Meg kellene szüntetni a konfliktusokat.

- Nem csak a roma embereknek a hozzáállását kellene megváltoztatni, felzárkóztatni őket. Hanem sajnos a magyar emberekben is kialakultak sztereotípiák. És nagyon általánosítanak - fogalmazott Kalányosné Szentiványi Ildikó, a somogyvámosi cigány önkormányzat tagja.

Elhangzott: a cigányokat olyan társadalmi rendszerből visszamaradó okok miatt hibáztatják, amiről nem tehetnek. Az elmúlt időszak erőszakos roma elleni cselekményekről nehezen akartak kamera előtt beszélni. - Igazándiból a cigányság meg van félemlítve - hangsúlyozza Bogdán Sándor, az Országos Cigány Önkormányzat megyei vezetője. - Beszélhetnék itt a táskai, esetleg a belegi és Kutas közötti útszakaszon történtekről is, a cigányok nem mernek igazán nyilatkozni. Nem merik az arcukat megmutatni és olyan véleményt alkotni, ami a sérelmükre alkotott. Igazándiból a cigányság fél.

A településeken őrjáratot szerveznek. A romák magyarokkal együtt is járőröznek.