HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

I. Roma Kisebbségi Fórum Szegeden

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Május 10    Forrás: szegedma.hu


Ez a cikk archív

A Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezete megrendezte az I. Roma Kisebbségi Fórumot. Az eseménynek a Csongrád Megyei Önkormányzat épülete, a Megyeháza adott otthont. A fórumon részt vett Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, országgyűlési képviselő, Bodó Imre országgyűlési és megyei közgyűlési képviselő valamint Károlyi Sándor megyei kisebbségi tanácsnok, a Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezetének elnöke. Mindhárman az összefogásra, és az európai parlamenti választáson való részvételre buzdítottak - tájékoztat a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtóközleménye.

Hirdetmény

Az I. Roma Kisebbségi Fórum témája A kormány szociálpolitikája és annak hatásai a cigány közösségek életére volt. Az eseményen a megyében lévő települési cigány kisebbségi önkormányzatok képviselői, kisebbségi szervezetek vezetői vettek részt. A kormánynak azon intézkedéseit vitatták meg, amelyek kifejezetten érintik a hazai cigányságot. Annak lélekszáma ma Magyarországon 800 ezer, Csongrád megyében pedig 20 ezer.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a magyarországi cigányságnak továbbra sincsenek meg az emberi és közösségi jogaik az integrálódáshoz; emellett a beilleszkedésükhöz nagyobb társadalmi elfogadásra lenne szükség. Miközben a mai "erőfeszítések" nem érnek célba, 1998-2002 között, az Orbán-kormány idején megindult ennek a rétegnek a felemelkedése - megnyíltak az egyetemek kapui a cigány közösségek tagjai előtt, és az országvezetés a munkanélküliséget is jobban tudta kezelni.

Elhangzott: ezzel szemben ma, a Gyurcsány-Bajnai-kormány politikájának köszönhetően napról-napra rosszabb helyzetben van a cigányság. Nem véletlenül nem dicsekszik ma a kormány azzal, hogy közel áll a cigánykérdés megoldásához. Nem dicsekszik a mai kormány azzal sem, hogy munkahelyeket teremt a munkaképes, aktív korú romáknak. (Ma 85-90 százalékos átlagban a munkanélküliség a cigányság körében, Magyarcsanádon a legrosszabb a helyzet, ott ez a szám eléri a 95 százalékot.) Ugyanígy, nem dicsekszik ez a kormány azzal sem, hogy megteremtik a feltételeket a roma fiatalok oktatásához, képzéséhez.

Hozzátették: a már amúgy is szegénységben élők helyzetét súlyosbítja a szociális kedvezmények megnyirbálása, a cigány családok a teljes ellehetetlenülés határára sodródnak. Éppen ezért buzdított összefogásra Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, országgyűlési képviselő, Bodó Imre országgyűlési és megyei közgyűlési képviselő valamint Károlyi Sándor megyei kisebbségi tanácsnok, a Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezetének elnöke. Emellett azt is kérték a cigány kisebbségi szerveződések képviselőitől, hogy menjenek el szavazni június 7-én, az európai parlamenti választáson. Ugyanakkor kinyilvánították azt is, hogy a Fidesz listájára szavaznak majd, mivel ez a párt képes csakis képviselni a roma kisebbség érdekeit - írja a sajtóközlemény.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt