2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A francia média nem tűri el a cigánybűnözést
2009. 05. 09. 00:00

Az ügyész elítélte azt, hogy a műsorvezető nem volt elővigyázatos a megfogalmazásaiban.

A bűnözés, a romák útja" című műsort a romaszövetségek, a MRAP és más emberjogi szervezetek már korábban is azzal vádolták, hogy nem tett különbséget a romák és a bűnözés között". Az adást már figyelmeztetéssel illette a Legfelső Audiovizuális Tanács nevű felügyeleti szerv, amely úgy vélekedett, hogy a műsor bizonyos részei alkalmasak voltak a rasszista előítéletek erősítésére".

Az ügyész elítélte azt, hogy a műsorvezető nem volt elővigyázatos a megfogalmazásaiban", és a műsor megerősítette a romákkal kapcsolatos bevett kliséket". Különösen a műsorban demográfiai szakértőként nyilatkozó Yves-Marie Laulan megnyilatkozásait kifogásolták. A műsorvezető és egy további közreműködő szereplését nem illették külön szankcióval.

Minden fajta bizonyíték és árnyalás nélkül azt állítva, hogy a a romák körében a bűnözési arány jóval magasabb, s hogy az utóbbiak komoly veszélyt jelentenek - legalábbis anyagilag - Franciaország számára, s hogy el kellene választani a gyermekeket a szülőktől, s hogy számukra nincs hihető beilleszkedési lehetőség, Yves-Marie Laulan azt az eszmét sugallja, hogy amennyiben valaki ehhez az etnikai csoporthoz tartozik, egyénileg asszimilálhatatlanná válik" - olvasható a bíróság ítéletének indokolásában.

A demográfiai szakértőt 3000 eurós büntetésre ítélte a bíróság, viszont Marc Tessier-nek, mint az adó igazgatójának, 5000 eurós pénzbüntetést kell megfizetnie.