HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újra elutasították Szabó Máté beszámolóját

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, szabó, máté
2009 Május 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Hivatali alkalmassága kérdőjeleződött meg Szabó Máté ombudsmannak azzal, hogy sértő megjegyzésekkel illette a cigányságot a kollektív, törzsi bűnözésről szóló kijelentésével és politikai tartalmú nyilatkozatokat tett több esetben is, ezért vitára alkalmatlannak tartotta az Országgyűlés önkormányzati bizottsága az állampolgári jogok biztosának múlt évi tevékenységéről szóló jelentését. Szabó Máté sajnálja, hogy politikai és nem szakmai alapon döntenek munkájáról, amely szerinte igen jó, sőt európai viszonylatban is kiemelkedőnek számít. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy ügyszáma jelentősen megemelkedett, és amióta ő az ombudsman, túl intellektuális ajánlásai sok esetben felérnek egy jogerős bírósági döntéssel.

Hirdetmény

Szabó Máté a bizottság előtt a beszámolóját összegző könyvet bemutatva elmondta, a tavalyi kék színű volt, idén pedig piros, és ez évente fog váltakozni, ugyanis a parlament alsó és felső házában ilyen színűek a szőnyegek.

Három fő iránya tavaly a gyülekezési és a gyermekjogi, valamint a hajléktalan projekt volt. Megjegyezte, az önkormányzatokkal kapcsolatban lényegesen kevesebb panasz érkezett hozzá, és ez feltehetően azért van, mert polgárbarátibb közigazgatással találkoznak az emberek. Hozzáfűzte, más ügyekben 70 százalékkal emelkedett az ügyszám, de szerinte a stabil témák minden évben újra fognak termelődni.

Papp József (MSZP) hozzászólásában azt kérdezte, szerencsés-e, ha az állampolgári jogok biztosa politikai nyilatkozatokat tesz? Kijelentette: Szabó Máté megnyilatkozásai komoly ellentétben állnak egymással. A cigánybűnözéssel kapcsolatban tett kijelentésével nemcsak személyét, hanem hivatalát is megkérdőjelezi, bár utólag próbálta tompítani, de az állampolgári jogok biztosától ilyen kijelentés nem engedhető meg. Az intézmény-átalakítással, hogy elegendő lenne egyetlen ombudsman, Papp József úgy fogalmazott: egy ombudsman hogyan kérdőjelezheti meg a többi legitimitását?

Gy. Németh Erzsébet, a bizottság elnöke azt kérdezte, legitimnek tartja-e a kormányt Szabó Máté, ugyanis a beszámolója első oldalán azt írta: "az alkotmányos jogok szempontjából elgondolkodtató, hogy a többpártrendszer intézményesítése óta először van egyetlen párt a kormányzás birtokában és éppen a korábbi egypártrendszert irányító párt jogutódja az. Hosszabb távon lesz majd módunk megítélni, vajon ez a változás okozott-e átalakulást az állampolgári panaszok és az állampolgári jogokkal összefüggő problémák mennyiségében, jellegében és a hatósági reakciók területén".

Szabó Máté azt mondta, nem gondolja, hogy nem legitim a kormány, csak felvetette, milyen hatása lesz az utódpártnak a hatása a jövőőre vonatkozóan.

Az állampolgári jogok biztosa az országgyűlési bizottság előtt kijelentette: ami nem a múlt évi tevékenységére és a beszámolóra vonatkozik, arra nem kíván reagálni. Így sem a cigánybűnözés kifejezésére, sem arra, hogy Darskovics Tibor rendészeti minisztert megbízatása lejárta után szívesen alkalmazná hivatalában, hogy az ellene benyújtott panaszokat vizsgálja ki, nem válaszolt.

Papp József minderre azt mondta: megérti, mert kínos szembesülni a kimondott szavakkal, de a tettekre és szavak kimondására, átgondolására sokkal több ideje lenne, mint annak a rendőrnek, akinek a másodpercek tört része alatt kell döntenie, amikor élete vagy testi épsége védelmében intézkedik.

A szocialista politikus azt mondta: sajnálja Szabó Máté munkatársait, mert ők kiváló szakmai munkát végeztek, de az ombudsman kijelentései hivataléi alkalmasságát kérdőjelezte meg.

Tasó László (Fidesz) sajnáltra, hogy a kormánypárt mindjárt a vérét akarta venni Szabó Máténak, szerinte egy jól felkészült, kitűnő szakember látja el az ombudsmani feladatokat. Szerinte nem az ombudsman kijelentései, hanem a kormánypárti politikusok képmutató politikája, álságos viselkedése és a feszültség keltése sérti az állampolgári jogokat.

Steiner Pál (MSZP) megjegyezte, az állampolgári jogok biztosának intézményét azért hozták létre és foglalták törvénybe, hogy védje és ne tapossa az alkotmányos jogokat. Véleménye szerint Szabó Máté káros és kínos megnyilvánulásaival elveszítette a legfontosabb dolgot, bizalmat, amit neki kellene megteremtenie.

A képviselő azt mondta, elvárta volna, hogy ugyanolyan vehemenciával nyilvánuljon meg a nyilas egyenruhát hordó magyar gárdistákról, mint a vigánybűnözésről.

Szabó Máté viszontválaszában sajnálkozását fejezte ki, hogy nem szakmai munkája, hanem politikai alapon ítélik meg múlt évi tevékenységét, mert szerinte sokkal jobb beszámolót készítet mint tavaly, és európai viszonylatban is kitűnő munkát végzett, komoly szakmai anyagot tett az asztalra.

Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága csütörtöki ülésén vitára alkalmatlannak tartotta Szabó Máté beszámolóját. Ugyanígy tett kedden a honvédelmi és rendészeti bizottság is.

A parlament egészségügyi bizottsága viszont vitára alkalmasnak tartotta az ombudsmani beszámolót.

Jövő héten várhatóan öt további országgyűlési bizottságban hallgatják meg Szabó Mátét, majd az Országgyűlés plenáris ülése is szavaz a jelentéséről. Ha az országgyűlés nem fogadja el az ombudsman 2008-as tevékenységéről szóló beszámolót, attól még kitöltheti hatéves mandátumát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt