HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Magyarország még nem európai ország

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  bajnai, Magyarország
2009 Május 04    Forrás: index.hu


Ez a cikk archív

Legalábbis Bajnai Gordon szerint, de a képviselők is sokat tettek ennek igazolására a napirend előtt kibontakozott, a romák elleni gyilkosságok kapcsán kirobbant éles hangú vitában.

Hirdetmény

"Magyarország még nem európai ország" - jelentette ki az EU-csatlakozás ötödik évfordulóján tartott napirend előtti felszólalásában Bajnai Gordon miniszterelnök. A képviselők mintha csak igazolni akarták volna ezt az állítást, a május 4-i ülés napirend előtti részében éles vita alakult ki a romák elleni gyilkosságok kapcsán. A sort Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kezdte, aki a világsajtót idézte. Több neves külföldi lap, például a New York Times és a Sunday Times is címlapján foglalkozott a témával, mindkettő arra a következtetésre jutott, hogy a roma áldozatokat kizárólag származásuk miatt gyilkolták meg.

Fodor felvetette a politikusok, főként a jobboldal felelősségét, mivel az nem határolódik el élesen a Jobbiktól, amely propagandájával megalapozza a cigányellenes bűncselekményeket. Értékelésével Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti minisztérium államtitkára is egyetértett. Felvetéseikre a Fidesz nevében Balogh Zoltán válaszolt, aki napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, a hír valójában "a rasszizmus vádja", amely szerinte megalapozatlan.

Balogh szerint a külföldi lapok tudósításaikban "belekeverik" a történetbe a Magyar Gárdát, sőt, a legnagyobb ellenzéki pártot is, "és már kész is a recept, amely szerint Magyarországon a baloldal nélkül már jobboldali diktatúra lenne". Ezen megjegyzése nagy sikert aratott a baloldalon, "így van", kiabálták be többen is a szocialista padsorokból.

Balogh ezután azt mondta, a Fidesz számára egyaránt szomorú áldozat Szögi Lajos, Marian Cozma, illetve a tatárszentgyörgyi, a nagycsécsi és a tiszalöki áldozatok, így mosva össze a feltehetően rasszista indíttatású bűncselekményeket köztörvényes ügyekkel.

Balogh az ügyeket a 2006. októberi tüntetések erőszakos rendőri leverésével is egybemosta, ennek apropóján pedig átadta a Szabadság Kör nevű, obskurus civil szervezet elnyomódíját Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter képviselőjének Juhász Gábor államtitkárnak. Juhász hozzá sem ért az asztalára rakott bakancshoz, azt a teremszolgával küldette vissza, és megfedte Baloghot, hogy parlamenti képviselőségével visszaélve csinál reklámot a vele baráti civileknek.

Emellett számon kérte Baloghon, hogy a Fidesz mind a mai napig együttműködik az önkormányzatokban a szélsőjobboldallal, valamint elnöke, Orbán Viktor maga is félreértelmezhetően nyilatkozik a cigány származású bűnelkövetőkről.

Szintén napirend előtt Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus veregette hátba önmagát, amiért a kormány négy éve, a madárinfluenza-pánik idején remek pandémiás tervet készített, Vojnik Márta egészségügyi államtitkár erre válaszolva azt állította, hogy Magyarország jól felkészült, van például antivirális gyógyszere is, de hogy mennyi, azt az európai gyakorlattal szemben továbbra sem volt hajlandó elárulni.

A kereszténydemokrata Hoffman Róza pedig a Lónyay Gimnázium 150 éves évfordulójára emlékezett.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt