2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányellenes a magyar társadalom
2009. 05. 02. 00:00

A 2500 ember megkérdezésével készített kutatás szerint a társadalom továbbra is erősen negatívan viszonyul a cigánysághoz.

A 2500 ember megkérdezésével készített kutatás szerint a társadalom továbbra is erősen negatívan viszonyul a cigánysághoz, vagyis az emberek többsége előítéletekkel közelít hozzájuk. A megkérdezettek fele egyetért azzal, hogy vannak olyan bűncselekmények, amelyeket leginkább cigányok követnek el, ezért a büntetőjogban szerintük külön szabályokat kellene alkalmazni rájuk. Sőt, a többség szerint a cigányok hajlamosabbak az erőszakos bűncselekményekre, mint a nem cigányok - ezzel a kijelentéssel csak 37 százalék nem értett egyet.

A kutatás is azt igazolta, hogy a nem cigány társadalom nehezen fogadja el a romák másságát, valamint nem nyitott abba az irányba, hogy ez a kisebbség megélje saját kultúráját: 10-ből 8-an vannak arról meggyőződve, hogy a cigányokat rá kellene szoktatni arra, hogy ugyanúgy éljenek, mint a nem cigányok. A többség szerint ugyanakkor a cigányok képtelenek a nem cigányokkal való együttélésre, illetve jobb, ha nem keverednek a nem cigányokkal. Még ennél is többen (62 százaléknyian) mondták azt, hogy a cigányok számának növekedése veszélyezteti a társadalom biztonságát - derül ki az eredményekből.

A felmérés szerint az emberek háromnegyede elutasítja azt a gondolatot is, hogy a roma kisebbség helyzetén pozitív diszkriminációval lehetne segíteni. A megkérdezettek 74 százaléka nem értett egyet például azzal, hogy a felsőoktatási intézményekbe egy bizonyos számú cigány hallgatót mindenképpen fel kellene venni, függetlenül attól, hogy teljesítik-e a felvételi követelményeket. Az egyéni felelősségvállalásról sem nyilatkoztak pozitívan a megkérdezettek: 10-ből 8-an nem gondolják, hogy ők személy szerint bármit is tudnának tenni a cigányok és nem cigányok viszonyának javításáért, ugyanakkor a roma emberektől ezt elvárják.

Rákérdeztek arra is, hogy a válaszadók el tudnának-e fogadni közvetlen szomszédjuknak bizonyos embereket: a kábítószereseket, a büntetett előéletűeket, a homoszexuálisokat és az AIDS-betegek utasították el legtöbben ebből a szempontból, de a többség nem fogadna el szomszédjaként egy cigány vagy egy arab embert sem. A többség, a megkérdezettek 53 százaléka, egy szélsőjobboldali szomszédságától viszont nem ódzkodna. A legelfogadottabbak a nagycsaládosok és a határon túli magyarok a kutatás adatai szerint.

A kérdőíves vizsgálatot 2009. március 23-a és április 7-e között végezték az ország felnőtt népességét reprezentáló 2500 fő személyes megkérdezésével.