HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma Kulturális Központ: Palota-negyed vagy Magdolna-negyed?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  frokk
2009 április 29    Forrás: MNO, FH, RomNet


Ez a cikk archív

Zsigóisták (Magdolna-negyed pártolói), Makaisták (Palota-negyed pártolói) és függetlenek csoportjára (ők a "hej, ráérünk arra még" mellett érveltek) lehetett besorolni azokat a roma "közéleti" szereplőket, akik megjelentek a Fővárosi Önkormányzat által összehívott végső egyeztető tárgyaláson. Az egyeztetés célja az volt, hogy a csütörtöki közgyűlési szavazás előtt még egyeztetni tudjanak a fővárosi önjelölt roma vezetőkkel, hogy mis is legyen a fővárosi roma kulturális központtal. Legyen, vagy ne legyen. Vagy máshol legyen, ahol az önös érdekeiket is védeni tudják. Az ügy érdekessége még az, hogy az egyeztetésen mindenki a fővárosi cigányokat képviselte, de így sem jutottak közös nevezőre.

Hirdetmény

Nem tartja alkalmasnak több roma civil szervezet és a józsefvárosi kisebbségi önkormányzat a VIII. kerületi volt Dekoratőr Iskola épületét a fővárosi roma kulturális központ kialakításához, ezért más épületet vagy újonnan épülő országos központ felállítását sürgetik. Hogy kit és mit képviselnek ezek a szervezetek az a tudósításokból nem derült ki. Na de csak szépen sorjában.

Savanyú a szőlő

György Péter politikai cinizmusnak tartja a központ kialakítását, mivel az épület nem alkalmas arra, hogy színház-, valamint koncerttermet alakítsanak ki benne. De azt mindenki elfelejtette eddig közölni, hogy a Benga Oláh Tibor által bitorolt Napház, ahol színházterem is található, az a központ tulajdonába kerülne. Állítólag nem rég újították fel 70 millió forintból. Eddig a Népszínház utcában található kulturális központ nem arról volt híres, hogy betöltötte volna kulturális szerepét. A központ tulajdonába kerülne a Zsigó Jenő által megálmodott és létrehozott, színvonalasnak nevezhető, a főváros tulajdonát képző fonyódi üdülő (a Romano Kher által felügyelt intézmény, ahol jelenleg Zsigó Jenő a vezető) is. Tehát ebből következtethető, hogy ha a főváros terve megvalósul, akkor az említett személyek elvesztik az általuk birtokolt intézményeket.

Ha van sapka, ha nincs sapka esete

Április elején Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes, Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester, Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke és Kiss Péter akkor még kancelláriaminiszterként mutatta be újságíróknak a Szentkirályi utca 7. szám alatti többemeletes épületet, amelyben a felújítás után kialakítanák a roma központot, és a tervek szerint 2010. január 1-jén megnyitná kapuit. A Fővárosi Cigány Önkormányzat közgyűlésén Zsigó Jenő is megszavazta az intézmény létrehozásának támogatását.

A főpolgármester-helyettes akkor közölte: a magyar állam 900 millió forinttal járul hozzá a felújításhoz és a funkció szerinti kialakításhoz, míg az épületet a Fővárosi Önkormányzat biztosítja. Kiss Péter azt mondta, a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási minisztérium közszolgálati szerződés keretében "indulásként" évente 100-100 millió forint értékű szolgáltatást vásárol majd a kulturális központtól.

Horváth Csaba keddre egyeztetésre hívta a főváros civil szervezeteket, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön tárgyalná az intézmény létrehozásáról szóló határozatot. A megbeszélésen mintegy félszázan vettek részt. A szocialista városvezető a Főpolgármesteri Hivatalban tartott egyeztetésen azt mondta: egy országos központ felállítására sem idő, sem pénz nem áll rendelkezésre, ezért az a cél, hogy megtalálják a közös megoldást, ugyanis a főváros nem akarja magára hagyni két roma intézményét, a Napházat és a Cigány Házat. A tervek szerint a Népszínház és az Énekes utcában levő intézmények a volt Dekoratőr Iskolában kapnának helyet.

Új, alkalmasabb épületet javasolnak

Benga Oláh Tibor, a józsefvárosi kisebbségi önkormányzat elnöke, és a Napház szülőatyja azt mondta: több civil szervezet és az általa vezetett testület sem ért egyet a helyszínnel, ezért egy új, alkalmasabb épületet javasolnak és kérik, még egy hónapig ne tárgyalja a közgyűlés a roma központ létrehozását, amelyet Józsefváros az ügyének tart.

Daróczi Ágnes, a Phralipe alelnöke azt mondta: ha 4-5 évvel többet kell várni egy országos központ felállítására, akkor várjanak, ugyanis a cigányság már 130 éve várja, hogy méltó és megfelelő körülmények közé kerüljön a roma kultúra, és ne engedjék eladni a cigányságot, mert ez az intézmény a cigányság önbecsülése miatt is fontos.


Fekete Hajnal, a Tavaszmező-Művészkert civil kezdeményezés koordinátora a Független Hírügynökségnek azt mondta: több más helyszínt is javasolnak a Fővárosi Közgyűlésnek, amely csütörtökön dönt majd a helyszínről. Közben Horváth Csaba főpolgármester-helyettes roma szervezetekkel egyeztetett, ahol elmondta: minden szóba jöhető ingatlant meg fognak vizsgálni.

Az önkormányzat három másik helyszínt is javasolt, a civil szervezet pedig azt szeretné, ha a beruházás egy már félig kész projekthez kapcsolódna. Ez a Tavaszmező utca 6. szám alatt épülő roma-magyar központhoz kapcsolódna, amely az együttműködés jegyében készül. A terület mellett egy üres építési telek áll, Fekete Hajnal szerint ez ideális helyszín lehetne a roma kulturális központnak.

Miért is lehet alkalmas

Egész véletlenül itt székel Zsigó Jenő Roma Parlamentje, az Amaro Drom - Ember az emberért Alapítvány, és Daróczi Ágnes Phralipe nevű szerveződése is. Az épületet nem is olyan rég bontani szerette volna a kerületi önkormányzat, mindössze csak a lépcsőházban található védelem alatt álló freskó hiúsította meg az önkormányzat tervét.

Azt sem szabad elfelejtenie, hogy a Szentkirály utcai épület a Józsefváros egyik frekventált területén található, az úgynevezett Palota-negyedben. A Fekete Hajnal által favorizált terület viszont szintén a kerületben, de a "hírhedt" Magdolna negyedben található, ami jelenleg a kerület gettójának tekinthető.

"Hej, ráérünk arra még"

György Péter esztéta, aki részt vett a megbeszélésen, azt mondta: a Szentkirályi utcai épületben sem színházat, sem koncerttermet, sem galériát nem lehet kialakítani, mindössze a cigányság jövőjéről lehet beszélgetni a termekben, és "politikai cinizmusnak" tartja a központ kialakítását. Kijelentette: mindent megtesz, hogy megakadályozza a központ megvalósítását. György Péter a Tavaszmező utcai kilátásokról nem szólt.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: ne egy kicsinyes, méltatlan intézményt kapjon a cigányság, közmegegyezés kell, és ne az indulat vagy az őrület döntsön, és ha várni kell éveket, amíg lesz pénz egy méltó intézmény létrehozására, akkor várjanak.

"Ne döntsenek a fővárosi cigányság nevében!"

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke kijelentette: az általa irányított szervezet egyhangúlag megfelelőnek és alkalmasnak találta a Szentkirályi utcai épületet. A főváros 14 kerületi kisebbségi önkormányzata és 40 civil szervezet is támogatja a fővárosi roma kulturális központ létrehozását, mert ez közösségi érdek.

Arra kérte, az "önjelölt nem roma szakembereket" és a "nem kompetens" civil szervezeti vezetőket, hogy ne döntsenek a fővárosi cigányság helyett és nevében, ugyanis azt olyan választott képviselőknek, felnőtt embereknek kell megtenniük, akik tisztában vannak felelősségük súlyával.

Makai István azt mondta: "Önös, kicsinyes érdekek miatt nem szabad megfúrni az intézmény létrehozását". A fővárosi roma vezető szerint amennyiben elutasításra kerül a megvalósítás, újabb évtizedekig még napirendre sem kerülhet egy roma központ megalapításának a terve.

Tasi Tibor, a Roma Polgári Tömörülés képviselője úgy fogalmazott: nincs a cigányságnak újabb öt éve. Az eltelt 20 év romapolitikája vezetett a cigányellenes közhangulathoz, a romák elleni támadásokhoz, ezért eljött az ideje, hogy a roma integrációt, fejlődést gátló szervezetek és vezetőik kivonuljanak a politikából.

A főpolgármester-helyettes által szervezett egyeztetés közepén az FCÖ képviselői és a megjelent kerületi kisebbségi vezetők felálltak és távoztak az ülésről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt