2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma nyelvet tanulnak a rendőrök
2009. 04. 28. 00:00

8 rendőr kezdte meg a nyelvtanfolyamot.

Az együttgondolkodás kezdete újabb mérföldkőhöz érkezett a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és Komárom-Esztergom megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat között kötött együttműködési megállapodás február 11-i aláírása óta - jelentette ki Dr. Gorgosilits Fábián r. ddtb. a napokban megtartott egyeztető tárgyaláson.

Főkapitány Úr hangsúlyozta: a rendőröknek meg kell tanulniuk a cigányság kultúráját, szokásait, belső törvényeit, de ugyanilyen fontos, hogy a romák is tudják jogaikat és kötelezettségeiket, melyet a törvény előír számukra, amely egyenlően mér mindenkit felekezettől vagy bőrszíntől függetlenül.

Dr. Gorgosilits Fábián r. ddtb. az önvédő képesség fokozását emelte ki a roma vezetők előtt. Arra kérte őket, hogy figyeljenek környezetükre és jelezzék a Rendőrség felé, ha szokatlan körülményeket tapasztalnak, idegenek látnak lakóterületükön. Arra buzdította a romákat, hogy minél többen legyenek tagjaik a helyi polgárőr egyesületeknek és minél több fiatal jelentkezzen rendőrnek.

Főkapitány Úr egyetértett a roma vezetőkkel abban, hogy a rendőr-szakközépiskolákba jelentkezőket magas követelmény elé állítják, melyeket a roma fiatalok az átlagosnál is nehezebben teljesítenek, ezért segítséget ajánlott számukra a felkészülésben. A támogatás mikéntjét a soron következő megbeszélésen tekintik majd át a felek. Abban is megállapodtak, hogy a rendőrnek jelentkező roma fiatalok ajánlólevelet kérhetnek roma vezetőjüktől, mellyel jelzik, hogy egy közösség támogatja őket a rendőri pályán történő elindulásukon.