2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rettegnek a romák: sok cigány áll be a polgárőrségbe
2009. 04. 27. 00:00

Barcson a helyi kezdeményezéseket hiányolják a roma képviselők.

- Amióta egyre jellemzőbbek az országban a cigányokhoz kapcsolódó atrocitások, úgy egyre többen félnek és szeretnének tenni a saját biztonságuk érdekében - mondta Ránics János, az egyesület elnöke. - A múlt hónapban 10 somogyaracsi roma fiatalember csatlakozott hozzánk, akik elsősorban a saját településükön próbálják védeni az embereket, bőrszínre és etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül.

A falvakban kiemelkedően magas a roma lakosság száma, akikben félelem van. A polgárőrök gyakran szembesülnek olyan esetekkel is, amikor névtelen telefonáló cigány állampolgárokat fenyeget meg vagy csak az éjszaka kellős közepén belenevet a kagylóba. Ilyenkor az első feladat a kedélyek lenyugtatása, a második a fokozott jelenlét, esetenként pedig segítségkérés a rendőrségtől.

- Naponta 3-4 polgárőr van 5-6 órás szolgálatban - tette hozzá a polgárőrök vezetője. - Jellemzően késő délután és az esti órákban járőrözünk a környéken és figyelünk az itt élőkre, azok értékeire. Beléptünk egy olyan országos pályázati rendszerbe is, amit pont a cigányok elleni egyre jellemzőbb támadások visszaszorítása végett írtak ki. Eszerint vállaltuk ezt a fokozott szolgálatot 3 teljes hónapon keresztül, amiért 100 ezer forintos támogatást is kapunk.

Barcson a helyi kezdeményezéseket hiányolják a roma képviselők. Míg a Magyar Gárda látogatása során kőkemény összezárás érződött a cigány emberek között, addig az elmúlt években a cigány közösség széthúzása tapasztalható.

- Régen például romanapkor hatalmas tömeg gyűlt össze - hangsúlyozta Szegedi Tibor, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője. - Mára ez eltűnt, pedig le kéne ülni, beszélgetni, meghallgatni, kinek mi a problémája és megoldani azt. Fontosnak tartom, hogy nyitnunk kell a többségi társadalom felé is a városban; meghívni szakértőket és egyszerű hétköznapi embereket a közösségi házba. Ha jobban megismerjük egymást, akkor talán a jövőben nem lesznek ilyen feszültségek sem.

A kisebbségi önkormányzathoz eddig még nem érkeztek bejelentések fenyegetésekről vagy névtelen telefonokról. A rendőrséggel azonban nagyszerű a kapcsolat: egy együttműködési szerződés segíti mindkét felet az esetlegesen bekövetkező események kapcsán.

Nem szeretnék felhívni magukra a figyelmet, ezzel magyarázták a pogányszentpéteri romák, hogy miért nem nyilatkoznak arról: tartanak-e a térségben támadástól, illetve hogyan próbálnak tenni a tiszalökihez hasonló eset ellen. Később az iharosberényiekkel is egyeztettek, s közösen döntöttek arról, hogy nem mondják el a médiumokban a véleményüket. Ismert: március elején Pogányszentpéteri roma fiatal tett feljelentést, miszerint maszkos emberek üldözőbe vették a falu központjában.

Berényi László, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke azt mondta: akkor fél órán belül a helyszínen volt a rendőr. Egyébként is jól kiépített jelzőrendszerük van. - Szeretnénk, hogy nyugodtan feküdjenek le és ébredjenek a somogyi állampolgárok - mondta Berényi László. Korábban együttműködési megállapodást kötöttünk a megyei rendőr-főkapitánysággal, s kialakítottunk egy aliroda hálózatot. Ha jeleznek a Cigány Kisebbségi Önkormányzatok, vagy érdekvédelmi szervezeteink, akkor ez a hálózat működésbe lép. Minden hírre mozdulunk, meg szeretnénk előzi, ami Kelet-Magyarországon történt.

Az elnök úgy véli: Dél-Somogyban nincs mitől félni, a romák a többségi társadalommal normális viszonyt alakítottak ki. Noha az elszegényedés folytán van bűnözés, nem fajulnak odáig a dolgok, hogy a romákat ilyen atrocitás érje.

Azt is mondta: egyre több roma akar tenni a közbiztonságért, így polgárőr szervezetekhez csatlakoznak - például Babócsán is -, de nem önálló roma csoportokról van szó.

Bali János az iharosberényi polgárőrség vezetője elmondta: számukra ez nem új, egyesületüknek több roma tagja van. Közösen járőröznek, ami a polgárőrségbe vetett bizalmat is erősíti a cigány közösségekben. Egy pogányszentpéteri roma viszont úgy vélekedett: a rendőrség tehetetlenségét bizonyítja, hogy nincsenek meg a gyilkosok, s a polgárőrség erre a problémára nem megoldás.