2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák elleni támadásokról beszéltek napirend előtt a parlamentben
2009. 04. 27. 00:00

A gyilkosság soha el nem fogadható dolog.

Tavaly novemberben a Borsod megyei Nagycsécsen egy testvérpárt, idén februárban Tatárszentgyörgyön egy apát és ötéves kisfiát lőttek agyon ismeretlenek, miután házukat felgyújtották, míg legutóbb, múlt szerdán éjjel a Szabolcs megyei Tiszalökön lőttek agyon egy szintén roma származású férfit.

Draskovics Tibor a parlamentben napirend előtt azt mondta: a nyomozáshoz valamennyi személyi és anyagi feltétel rendelkezésre áll, a rendőrség szokatlanul nagy erővel, szokatlanul szervezetten, egy hetven fős nyomozócsoport létrehozásával és legjobb szakmai tudásával teszi a dolgát.

A gyilkosság soha el nem fogadható dolog. A faluszélén, romák sérelmére elkövetett támadások a legelvetemültebb, legaljasabb dolgok közé tartozik. Sunyi, alantas szándékból a legvédtelenebbeket, a falu szélén, szegénységben élőket érték, a felháborodás és az undor mindenki részéről jogos - mondta a rendészeti miniszter, hozzátéve, ezek a bűncselekmények a demokratikus, a toleráns, a sokszínűségre, a másság elfogadására épülő Magyarországot is támadják, ezért ezek ellen a tettek ellen a lehető legnagyobb elszántsággal és határozottsággal kell fellépni, így tesz a rendőrség, és így kell tennie az egész országnak is. Draskovics Tibor az Alkotmány módosítását sürgette a gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében.

Utalt arra, hogy az országos rendőrfőkapitány szombaton példátlanul magasra, 50 millió forintra emelte a nyomravezetői díjat. Az elkövető vagy az elkövetők profik, profik a gyilkolásban, profik az előkészítésben, profik a nyomok eltűntetésében. Ez nem csökkenti, hanem a növeli a rendőrség felelősségét, azért kapott új feladatokat a rendőrség, hogy szervezze meg az önkormányzatokkal együtt minden településen, ahol a kockázat nagyobb, a polgárőrök, az érintett közösségek együttműködését, dolgozzanak együtt roma és nem roma polgárőrök - mondta a szocialista miniszter.

A fideszes Lázár János, a rendészeti bizottság elnöke szerint ma Magyarország teljes egészében képtelen arra, hogy garantálja a védelmet, a biztonságot az állam egész szervezetének, az adófizetőknek, a tisztességes jogkövető polgároknak. Megjegyezte, erre hívta fel a figyelmet Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is, amikor rendhagyó módon felszólalt az országgyűlésben tavaly november végén.

A magyar adófizetők azért tartják a rendőrséget, azért tartják az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot és azért fizetik önt, hogy ön cselekedjen, miniszter úr" - mondta az ellenzéki képviselő Draskovics Tibornak, hozzátéve, nem beszélni, cselekedni kell. Azt kérdezte a rendőrséget irányító minisztertől, miért nem adott utasítást a budai Várban tartott holokauszttagadó neonáci tüntetés feloszlatására?

Simicskó István, a KDNP vezérszónoka azt mondta, veszélyes dolog játszani a rasszizmussal, nagyon veszélyes egyszer azt mondani, hogy nincs cigány elkövető és cigány áldozat, máskor meg azt mondani van cigány elkövető és cigány áldozat. "Nem politikai tőkét kell kovácsolni a rasszizmusból, és nem félelmet kell generálni az emberekben" - fűzte hozzá. A miniszter ígérget, találgat, közös felelősségről beszél, miközben egy 45 ezer fős rendőrséget irányít, amelyre az adófizetők pénzéből évente 207 milliárd forintot fordítunk, és a félelemmentes Magyarországot, demokratikus társadalmat nem tudja megteremteni - mondta. Ma sem találták meg az állítólagos szlovák robbantókat, a Tve utcai rendőrpalotára lövöldözőket - jegyezte meg.

Teleki László, az MSZP frakcióvezető-helyettese, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azt kifogásolta, hogy az ellenzéki képviselők egyetlen szót sem szóltak arról, hogy együttéreznek a Tiszalökön elhunyt férfi családjával. Ez a közbeszéd nem használ a cigányságnak, nagyon sokszor erőt ad azoknak, akik a gaztetteket elkövetik - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, hozzátéve a politikai megosztottság is a szélsőségek erejét támogatja, táplálja. A politikus azt mondta, vissza kell szorítani az atrocitásokat, mert európai, nemzeti sorskérdés a békesség fenntartása.

Teleki László elmondta az országgyűlésben, hogy vasárnap este részt vett a tiszalöki tragédia helyszínén tartott virrasztáson, és hogy együttérzését fejezze ki a családnak, és az egész magyarországi cigány közösségnek.

Gusztos Péter azt hangsúlyozta, minden segítséget meg kell adni a rendőrségnek, hogy fel tudjon lépni a politikai terrorizmus ellen. Az SDSZ szónoka hozzátette: ahogy a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom petíciója tartalmazza, a rendőrségnek kötelessége állandó járőrözést biztosítania a szélsőségesen szegregált településeken. Abszurdnak nevezte, hogy nem indul nyomozás az uszító, náci honlapok üzemeltetője, tulajdonosa, szerkesztői ellen, akik szervezik a támadásokat, majd támogatásukról biztosítják az elkövetőket.

Draskovics Tibbor minisztert bírálva úgy fogalmazott, hibát követett el akkor, amikor a "cigánybűnözésről" beszélő miskolci rendőrkapitányt, Pásztor Albertet megvédte, és visszahelyezte beosztásába. Felszólította a Fideszt és a KDNP-t, szüntesse meg kapcsolatát a Jobbikkal, amit még 2006-ban kötött. Gusztos Péter azt mondta, a Jobbik ismét bebizonyította, hogy náci szellemiségű párt, hiszen a nyíltan uszító, cigány- és zsidó-ellenes kuruc.info szerkesztőjét, Novák Elődöt jelölte az Országos Választási Bizottságba, és éppen hétfőn tesz esküt a paralemntben.

Az SZDSZ hétfő reggeli közleményében arra kérte az országgyűlés elnökét, hogy összeférhetetlenség miatt tagadja meg Novák Előd felesketését, ugyanis Novák Előd a kuruc.info szerkesztőjeként rendszeresen és súlyosan megszegi az Alkotmány rendelkezéseit. A neonáci honlap szerkesztőjéről az is nyilvánvaló, hogy hamis esküt készül tenni, amikor az általa folyamatosan semmibe vett Alkotmányra kell esküdnie.

A liberális párt különösen aggályosnak tartja, hogy az OVB tagjaként a kuruc.info szerkesztőjének alkalma nyílna rá, hogy a magyar választók személyes adatait tartalmazó dokumentumokhoz hozzáférjen. A kuruc.info folyamatosan bírák, közéleti személyiségek és más, neki nem tetsző magánszemélyek nevét, lakáscímét, telefonszámát hozza nyilvánosságra, így szabadítva rájuk szóban vagy tettlegesen fenyegető szélsőségeseket. Ez Novák megválasztása esetén még több emberrel, például az OVB tagjaival is bármikor megtörténhetne, ami súlyosan veszélyeztetné a választások tisztaságát - hívta fel a figyelmet a parlamenti párt.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában közölte: az MSZP frakciója még a héten törvényjavaslatot nyújt be a holokauszt tagadásának büntethetőségéről. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: egy tőről fakad az indulat, ami egykor gyilkolt, és ma gyilkol Magyarországon. A szocialista politikus várja, hogy a törvényjavaslat kapcsán megszólaljanak a Jobbikkal az önkormányzati választásokon együttműködő fideszes és KDNP-s szervezetek.

Gusztos Péter egyébként interpellálta hétfőn az országgyűlésben a legfőbb ügyészt is. Kovács Tamástól azt kérdezte a liberális politikus: "Az ügyészség érthetetlen passzivitását tapasztalva újra meg kell kérdeznem, mi kellene ahhoz, hogy az ügyészség hivatalból fellépjen a szélsőjobboldali uszítók ellen?" A szabaddemokrata képviselő megemlítette a kurucinfót, a Magyar Fórum surányis-dávidcsillagos címlapját, majd feltette a kérdést, hogy ha az ügyészség erről tud, akkor miért nem intézkedik. "Milyen információk alapján zárták ki eddig a gyűlöletkeltő uszítók elleni hivatalból indított eljárás lehetőségét" - kérdezte.

Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszában elismerte, hogy már nem először kell válaszolnia erre a kérdésre, volt már olyan is, amikor leszavazták ebben a kérdésben, de az azt követő bizottsági meghallgatáson adott időkorlát nélküli válaszát a bizottság egyhangúlag elfogadta. Az alkotmány és a vonatkozó törvények nem adják meg azt a szabadságot az ügyészségnek, hogy adott törvényeket saját kedvére értelmezzen, mondta. A büntetőeljárási törvény értelmében az ügyész csak akkor indíthat hivatalból eljárást, ha hivatali munkája keretében jut tudomására bűncselekmény.

Gusztos nem fogadta el a választ, ahogy az országgyűlés sem!