2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Összefogtak a romák, rendet akarnak a cigányok Kaposváron
2009. 04. 26. 00:00

A cél, hogy a Nádasdi utcában tisztaság legyen.

A városgondnokság, a kisebbségi önkormányzat és az Együd művelődési központ közösen pályázott és nyert az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bűnmegelőzési pályázatán. A cél, hogy a Nádasdi utcában tisztaság legyen és a fiataloknak egy közösségi teret alakítsanak ki sportpályával, gondozott parkkal, fákkal, virágokkal. A focipálya füvesítése még hátra van, de a fákat elültették, a virágpalántákat is, és elkészült a labdafogó rács.


A lakók pedig büszkék rá, és a telepet is megtisztították a szeméttől. Pénteken negyvenegy családot sikerült bevonni a szemétgyűjtő versenybe. Persze, a díjként felajánlott ajándékcsomagok is sokat nyomtak a latban, de a végeredmény mégiscsak biztató: 850 zsáknyi összegyűjtött hulladék.

Bogdánné Harsányi Szilvia szerint az ilyen programok segítenek félretenni a családok közötti konfliktusokat, az pedig, hogy szebb lett a környezet, talán azokat is ösztönzi, akik eddig nem sokat tettek ezért. Hogy valóban közösségformáló ereje van az ilyen kezdeményezésnek, az szombaton is megmutatkozott, amikor a családi napra gyűltek össze a környékbeliek. Farkas Ferencné például három gyermekével érkezett. Szerinte mindenki örült ennek a lehetőségnek, és most sikerült megmutatni: az ittenieket is lehet mozgósítani egy-egy jó programra. - Sokan mondták, hogy ezt gyakrabban is meg lehetne csinálni - összegezte a sikert.

Míg a focicsapatok szerveződtek a rangadóra, megérkeztek az ökölvívó-bemutató résztvevői. A sportolók produkcióját élénk figyelem kísérte. A gyerekek a kézműves sátor körül tolongtak, a leghosszabb sor azonban, nem kis meglepetésre, az egészségügyi sátor előtt kígyózott.

Na jó, volt aki a tömeget látva azzal a felkiáltással állt be, hogy "mit lehet itt nyerni?", de aztán végül ő is megmérette a vérnyomását, testzsírszintjét, sőt még a vércukor-méréshez szükséges tűszúrást is zokszó nélkül viselte. Aztán ki-ki büszkén mutatta frissen szerzett kiskönyvét, amelyben a mérési adatokat rögzítették a védőnők.

A zene dübörgött, volt, aki még táncra is perdült, az ég és a jókedv is felhőtlennek tűnt. És csata valóban csak a focipályán volt.