2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

50 millió már bárkinek elég lehet
2009. 04. 26. 00:00

A szakértő biztos abban, hogy a nyomozók el fogják fogni a támadót vagy támadókat.

A romák elleni támadások egyesítése és az 50 millió forintos nyomravezetői díj kitűzése logikus lépés volt, ami mutatja azt is: komolyan valószínűsíthető összefüggés - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Tarjányi Péter rendőrségi szakértő. Szerinte tehát sorozattámadásról van szó, ami ha tovább folytatódik, újabb áldozatok lehetnek. Ezt pedig a rendőrség nem engedheti meg.

A szakértő biztos abban, hogy a nyomozók el fogják fogni a támadót vagy támadókat, csak az kérdés, hogy mikor. Esetleges újabb hasonló fegyveres támadás után, ha a bűnöző hibázik, vagy akár néhány napon belül a magas nyomravezetői díjnak köszönhetően.

Tarjányi Péter kifejtette, hogy a támadó valamilyen háttérrel rendelkezik, hiszen fegyvert és lőszert be tud szerezni. "Valamit emberek tudhatnak" - fogalmazott. Éppen azt szeretné a rendőrség elérni, hogy ezek az emberek elgondolkozzanak azon, hogy amennyiben segítik a nyomozókat "végül is pénzhez juthatnak".

A szakértő szerint látszik, hogy a támadó vagy támadók villámgyorsan nyúlnak fegyverhez, amit emberi élet kioltására használnak. Kiválasztják az áldozatukat, körbejárják a helyszínt azért, hogy embert vagy embereket öljenek. Tarjányi Péter megfogalmazása szerint a támadásokat "majdhogynem érzelmek nélkül hajtják végre". Ez a fajta hozzáállás, nyugalom ugyanakkor csak külön képzés után képzelhető el.

Az emberek túlnyomó többsége ugyanis nem tud érzelem nélkül gyilkolni, ehhez valamilyen képesítés kell, amit akár rendőri vagy katonai egységeknél lehet megszerezni. Így tehát szerinte logikus, hogy a rendőrség ezt a vonalat is vizsgálja.

Tarjányi Péter beszélt arról is, hogy a rendőrség védelmet nyújt az esetleges nyomravezetőnek. Magyarországon is működnek tanúvédelmi programok, amiknek keretében valaki akár teljesen új személyazonosságot is kaphat, tudomása szerint nemcsak az országhatáron belül, hanem az egész Európai Unióban. Véleménye szerint ebben az esetben a rendőrség ezt fogja felajánlani. Ha pedig az információért cserébe vádalkut kötne valaki a hatóságokkal, a szakértő szerint erre is van lehetőség.