2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Neonácikkal közösen tagadta a holokausztot a Magyar Gárda
2009. 04. 20. 00:00

A rendezvényen résztvevők "le a holokauszt dogmával", a "harmadik birodalom visszavág" feliratú táblákat tartottak a magasba.

Egy nappal a holokauszt emléknapjához kapcsolódó Élet menete rendezvénye előtt katonai egyenruhát viselő, kopaszra nyírt fiatalok, szkinhedek és szimpatizánsaik, valamint a Magyar Gárda tagjai a Clark Ádám térről erős rendőri biztosítás mellett vonultak a német nagykövetség kordonnal lezárt épülete elé, hogy szélsőséges nézeteiket hangoztatva tagadják a holokauszt tényét és a "cionista világuralom" ellen emeljék fel szavukat.

A rendezvényen résztvevők "le a holokauszt dogmával", a "harmadik birodalom visszavág" feliratú táblákat tartottak a magasba, többen "merjünk fehérek lenni" feliratú pólót viseltek, míg a menet élén egy óriás transzparenst vittek, amelyre magyarul és németül azt írták: "Az igazság szabaddá tesz". (Az Auchwitz-i haláltábor kapuján németül "Die Arbeit macht frei", A munka szabaddá tesz felirat volt olvasható.)

Dósa István, a Fővárosi Bíróság által nem jogerősen feloszlatott Magyar Gárda főkapitánya a demonstrálók előtt azt mondta: semmi nem igaz holokausztból és a zsidó népet "sáskafajnak" nevezve arról beszélt, csak hamisított dokumentumok és tanúvallomások támasztják alá, hogy több millió zsidó áldozata volt a II. világháborúnak, amit kizárólag zsidók állítanak és ma megdőlni látszik a gázkamrákról, lágerekről szóló beszámolók.

A gárdista parancsnok úgy fogalmazott: ha a háborúban olyan sok zsidó meghalt, miért vannak még mindig ilyen sokan, miért ők uralják a világban a gazdasági és politikai hatalmat. A több országból kitiltott és börtönbüntetésre ítélt holokauszt-tagadó írókat, köztük David Irving brit történészt "jeles gondolkodónak" tartotta, akit szerinte minden magyarnak és gárdistának hősnek kell tekintenie. Beszéde végén Szálasi Ferencet mártír miniszterelnöknek nevezve, idézte az egykori nyilasvezér szavait, miszerint "a zsidók olyanok, mint a tetű és a bolha, a rüh az ember testében".

A demonstrációt az egykori, a bíróság által betiltott Vér és Becsület egyesület vezetője, a magukat már Pax Hungarica Mozgalomnak nevező szervezet elnöke jelentette be a rendőrségre magánemberként. A BKV metrójáratain biztonsági őrként dolgozó Domokos Endre János főszervező arról beszélt, olyan világban élünk, amelyet a gondolatrendőrség ural, és felszólítják a magyar és a német kormányt, nemzetközi szerződésbe ütközik az általuk alkalmazott "kettős mérce".

A megmozduláson felolvasták azt a petíciót, amelyet a nagykövetségnek címeztek, de senki nem vett át. Az irományban "a fehér faj felsőbbrendűségét" hirdetik, és elítélik, hogy az országban 12 éves börtönbüntetést kapnak azok, akik megkérdőjelezik a holokauszt tényét. A tüntetés a magyar, majd a német himnusszal, és a nemzeti szocialista német munkáspárt, a nácipárt (NSDAP) indulójával zárult.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője, a rendezvényen elhangzottakra reagálva kijelentette: itt az ideje kimondani, hogy a Jobbik nem egyszerűen egy radikális párt, hanem a szombati holokauszttagadó tüntetés után neonáci pártnak tekinthető. A liberális politikus szerint a demonstráción átléptek egy határ azzal, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor kiforgatott jelmondatával tüntettek. "A Jobbik és Magyar Gárda társadalmi környezetszennyezést folytat, és politikájuk kifejezetten magyarellenes" - fogalmazott. Megdöbbentőnek nevezte, hogy húsz évvel a rendszerváltás után "egy újnyilas, neonáci pártnak magánhadserege lehet". "A Jobbik és Magyar Gárda társadalmi környezetszennyezést folytat, politikájuk pedig kifejezetten magyarellenes". Gusztos Péter leszögezte: minden meg fognak tenni annak érdekében, hogy a Magyar Gárda törvényellenes tevékenységét is megszüntessék.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnap azt közölte: a párt kegyelettel emlékezik a holokauszt áldozataira, és tiltakozik az áldozatok emlékét meggyalázó szombati náci demonstráció ellen, egyben vizsgálatot kér az illetékes szervektől. Lendvai Ildikó szerint pártja meggyőződése szerint Európa egyetlen országában sem tűrhetik el a nácizmus eszméinek és jelszavainak nyílt hangoztatását, a szombati neonáci demonstráción pedig ez történt. "Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon "a Harmadik Birodalom visszavág" feliratú táblákkal a fasizmus visszatérését hirdessék, hogy rehabilitálják a koncentrációs táborok halálgyárait, hogy az ott meggyilkolt védtelen magyar állampolgárok miatti gyász jogát is kétségbe vonják - közölte.

A Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság pedig hétfőn felszólította a kormányt, az ügyészséget, és a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy vizsgálják ki a várbéli holokauszttagadó demonstrációt.

A rendőrség hétfőn közleményben tudatta: a várbeli rendezvényen nem történt sem rendzavarás, sem olyan rendkívüli esemény, amely a helyszínen azonnali rendőri intézkedést igényelt volna. "A rendezvényen elhangzott beszédek tartalma alapján azonban a BRFK büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás bűntett elkövetése gyanúja miatt D. István és D. Endre János ellen" - közölte a rendőrség.

Emlékeztettek rá: a rendezvényt a rendőrség március 24-én, a bejelentővel lefolytatott egyeztető tárgyalást követően tudomásul vette, tekintettel arra, hogy azzal kapcsolatban a gyülekezésről szóló törvényben megfogalmazott tiltó okok egyike sem állt fenn. A szombati rendezvény biztosítása során pedig a rendőrség a hatályos jogszabályok szerint járt el, törvényesen és szakszerűen látta el feladatát.

Harsányi László, a Nemzteti Kulturális Alap bizottságának elnöke a Simon Wiesenthal-díjak vasárnapi budapesti átadásakor azt mondta: az antiszemitizmus és a holokauszttagadás miatt szóló riasztócsengőt meg kell hallani, az utóbbi időben ugyanis többen tudatosan és ismétlődően nyúlnak a rasszizmus elhasznált, poshadt levegőjű eszméihez.

2007 júniusában Vona Gábor, a Jobbik elnöke egyesületként alapította meg és jegyeztette be a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület nevű szervezetet. Ez utóbbi hívta később életre az egyenruhát is használó Magyar Gárda Mozgalmat. Tavaly december 16-án a bíróság első fokon kimondta a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását. Az ítélet nem jogerős. Az egyesület feloszlatását egyébként a Fővárosi Főügyészség mint felperes kezdeményezte a bíróságon, mert az egyesület tevékenységét alkotmánysértőnek tartotta.