HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Bepanaszolták az egyik ombudsmant a másik ombudsmannál

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, Kállai, szabó
2009 április 10    Forrás: HVG


Ez a cikk archív

Tolnai megyei roma érdekvédelmi szervezetek bepanaszolták Szabó Máté országgyűlési biztost Kállai Ernő kisebbségi biztosnál. A panaszosok nehezményezik Szabó a "cigánybűnözéssel" kapcsolatos kijelentését, amit a biztos később visszavont.

Hirdetmény

Újabb fejezettel bővülhet az állampolgári jogok országgyűlési és a kisebbségi biztos közti konfrontációsorozat, miután a Döbröközi Cigányokért Szociális és Kulturális Alapítvány, a Döbröközi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Dombóvár Város és a Kistelepülések Roma Kistérségi Társulása panaszt tett Szabó Máté ellen Kállai Ernőnél.

Mint ismeretes, a múlt héten az általános ombudsman a FigyelőNetnek azt mondta: "Nemrég beszélgettem egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal. Ebből a beszélgetésből kirajzolódott a kimondhatatlan: a "cigánybűnözés" profilja. Ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti: a színesfémlopás és -gyűjtés, a megélhetési célú termény- és eszközeltulajdonítás a biciklitől az anyacsavarig. Másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés, egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával. A kollektív erőszak az a szituáció, amikor a felelősség teljes mértékben megszűnik: ismert ugye az olaszliszkai lincselési eset. Én azt gondolom, hogy ez a fajta bűnözés nem tekinthető csupán adatvédelmi és kisebbségi kérdésnek, az államnak van egy bűnmegelőző funkciója, és van az erőszakszervezeteinek is."

A Tolna megyei érdekvédők Kállainak címzett panaszukban úgy fogalmaznak: "Az utóbbi időben jó néhány olyan határt átléptek, ami bennünk komoly félelmet és aggodalmat kelt. Talán az első ilyen határ volt a miskolci rendőrkapitány nyilatkozata. Szabó Máté nyilatkozata még ennél is súlyosabb károkat okoz. Engedje meg, hogy felhívjuk a figyelmét a szélsőjobbos internetes fórumokra. Elég csak a kuruc.info oldalát megnéznie a reagálások felmérésére. Tudjuk, hogy Szabó Máté a szavait visszavonta, illetve arról is van ismeretünk, hogy kijelentette, hogy ő nem rasszista, és eddigi tevékenységét kell nézni. Ezzel kapcsolatban engedje megjegyezni, hogy a kérdéses nyilatkozatban olyan szövegek hangzottak el, amiknek egy szűk, baráti körben történő beszélgetés során sem szabadna elhangozniuk. A személyek rasszizmusával kapcsolatban emlékeztetni szeretnénk arra, hogy a neonáci blogger folyamatosan hangsúlyozza azt, hogy ő nem rasszista, de hivatkozhatunk a már említett miskolci kapitányra is."

Mint arról a hvg.hu hírt adott, Szabó és a másik három ún. szakombudsman (egyikük Kállai) közt annyira elmérgesedett a viszony, hogy a viaskodásba egykori jelölőjük, Sólyom László is beavatkozni kényszerült. Az államfő elutasította Szabó Máté terveit arra vonatkozóan, hogy egyetlen ombudsman legyen, és az ő beosztottjai legyenek a szakombudsmanok. Az elnöki hivatal közleménye szerint Sólyom kifejtette az ombudsmannak, hogy "megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat".

Az érdekvédők panasza érdekes jogi helyzet elé állítja Kállait. Törvény ugyanis nem zárja ki, hogy az egyik ombudsman a másik ombudsmannak - mint az államszervezet képviselőjének - a tevékenységét vizsgálja, ha úgy látja, hogy az sérti állampolgári, jelen esetben a kisebbségi jogokat. Kállai azonban választhatja azt az utat is, hogy nem indít formális vizsgálatot ombudsmantársa kijelentése nyomán, hanem nyilatkozatban és általánosságban ítéli el az államszervezet képviselőinek cigányellenes kijelentéseit. Sólyom közbelépése és Szabó visszakozása után ez utóbbi változat inkább valószínű.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt