2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vérünket a hazáért
2009. 04. 09. 00:00

"Egy ilyen véradás a legjobb pillanat arra, hogy megmutassuk, összetudunk fogni súlyos problémákban és kérdésekben"

Habsburg György, Magyar Vöröskereszt elnöke

"Egy ilyen véradás a legjobb pillanat arra, hogy megmutassuk, összetudunk fogni súlyos problémákban és kérdésekben"

Nagyon fontos, hogy ezen a véradáson hangsúlyt kapott a roma-magyar közös véradás. Itt most nagyon sok sajtó részt vesz, és megmutatja az országának, hogy mi történik ezen a napon. Hiszen a médiában olvasni lehetett mostanában nagyon negatív kicsengésű cikkeket, és ezért fontos, hogy pozitív hír is helyet találjon a sajtóban. Egy ilyen véradás a legjobb pillanat arra, hogy megmutassuk, hogy összetudunk fogni, súlyos problémákban és kérdésekben, amik az országban létezhetnek, amikor vérhiány van. Amikor az ember jön és vért ad, megmutatja ezzel, hogy segíteni szeretne az országban, hiszen nem tudja azt, hogy ki fogja kapni a vért.

Bencze József, Országos rendőr-főkapitány

" a vérünk színe egyforma, az állampolgárságunk is egyforma, (...)a bűnnek pedig nincsen színe"

Az elmúlt hónapok sajnálatos eseményei azt jelzik, hogy a társadalomban van egy nagyfokú előítéletesség, azokkal a magyar cigány emberekkel szemben is, akik nagy része nem szolgált rá, semmilyen előítéletességre. Azt gondolom, hogy ezt a társadalom felelőssége csitítani, mindenkinek a maga helyén. Rendőri vezetőként, nekem is fontos, hogy megmutassam azt, hogy igenis, amikor a cigány és magyar emberek egy jó célért fognak össze, akkor oda kell melléjük állni, ugyanúgy akkor is, amikor segítség kell nekik. Nagyon fontos, hogy a cigány embereknek is felelősségük van abban, hogy ezen az előítéletességen a társadalom túl tudjon lépni.

Én azt hiszem, hogy a vérünk színe az egyforma, az állampolgárságunk is egyforma, és azt mondom bűnüldözőként, hogy a bűnnek pedig nincs színe, és ebben a tekintetben mindent megpróbálunk tenni azért, a rendőrségen belül is, amely a társadalom egy fontos része, mindenféle előítéletet csökkentsünk és megszűntessünk. Nagyon sok programot indítottunk, várjuk a roma fiatalokat, akik persze megfelelő előképzettséggel rendelkeznek a rendőrség soraiba, ösztöndíjrendszert indítottunk, a rendőrség több mint kettőszáz cigány kisebbségi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást. Én azt hiszem, hogy valami megindult. Örülök, hogy ilyen, fiatal cigány származású kollégákat, mint Makula Györgyöt is, meg tudunk mutatni a cigányságnak is. Ha valaki tanul, szorgalmas, és rendesen dolgozik, akkor nagyon magas szintekre juthat. Minél több minta kell a cigányság számára a saját soraiból is.

L. L. Junior, előadó, a roma fiatalok példaképe - Nótár Mary, előadó - Stefánó, előadó

"Adjuk a vérünket!"

Junior

Figyelj, ahol tudunk, ott segítsünk! AHOL TUDUNK, OTT SEGÍTSÜNK A MÁSIKON! Az fles, ha az ember segíthet a másikon. Tök jó az a szlogen, hogy a Múltunk közös a jövőben is, nagyon tetszik ez a gondolat. Mást nem adhatunk, csak a vérünket! Akarom, hogy sok roma gyerek tanuljon, képezze magát. Mindenki legyen jótékony és karitatív, a bicikli szelepek - sztárok - közül is, minden irányból. És innen is üzenem a nem romáknak, hogy az előítéletesség egyenlő a tudatlansággal, a romák felé pedig: tanulni, tanulni, tanulni! Ez az ára!

Nótar Mary

Remélem, hogy ezzel példaértékűekké vállunk, és sokan követni fogják a példánkat. Azt gondolom, hogy saját magunk, vagy a családunkban bármely rokonunk, vagy akár mi is személy szerint kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy rászorulunk a vérre. A közös véradást egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom.

Stefáno

Én igazából segíteni szeretnék beteg gyerekeken, és azoknak, akiknek szükségük van rá. Annak különösebben nem látom jelentőségét, hogy ez egy magyar-roma közös véradás, hiszen mindegy, hogy ki kapja majd a véremet, roma vagy nem roma. Ennyi.

Molnár Ferenc Caramel

"Értünk, mindenkiért és mindenkihez szól ez a rendezvény"

Én már két éve arca vagyok a véradó kampánynak, úgyhogy nálam nem is volt kérdés, hogy a véradó napot megcsinálom. Azt meg mindenki tudja, hogy cigány vagyok, amit vállalok is, úgyhogy azt gondolom, hogy itt a helyem, több okból is: maga a véradó kampány miatt, meg amiatt is, hogy nekem is szól ez a rendezvény. Értünk, mindenkiért és mindenkihez szól ez a rendezvény. Úgy látom, hogy van itt egy-két barátom, úgyhogy még jól is fogom magam érezni!

Léh Adrienn Szépségkirálynő, Miss Deaf Hungaria - Debreczeni Zita, modell

"cigányok iránti tolerancia és szolidaritás"

Léh Adrienn: Azért jöttünk, hogy a véradással segítsünk az embereknek. Ezen kívül pedig ittlétünkkel, a cigányok iránti toleranciánkat és szolidaritásunkat is szerettük volna kifejezni, arról nem is beszélve, hogy én is félig roma lány vagyok.

"Egy vérünk van"

Debreczeni Zita: Én szolnoki lány vagyok, amelynek különböző részei vannak, és mondhatni, hogy cigány városban nőttem fel. Az én bátyám felesége egy roma lány, így a keresztlányom is egy fél roma lány. Úgyhogy azt gondolom, hogy nem kellene különbséget tenni ember és ember között. Egy vérünk van, úgyhogy ha tudok, akkor abszolút segítek.

Nyári Oszkár színművész, Karaván Színi Tanoda vezetője:

"Egy közös jövő a közös érdekünk!"

A közös, az nagyon tetszik benne. Alapvetően úgy gondolom, hogy úgy kell tekinteni ezt a véradást, mint egy abszolút normális véradás, annyi különbséggel, hogy ezt romák kezdeményezték, ugyanúgy magyar emberek, ahogy mások, akik ebben az országban élnek.

Egy közös jövő a közös érdekünk. Ami ennek a mottónak a lényege, az egy tudományosan megalapozott dolog. Pontosabban, ha egy nép, egy nemzet, egy ország lakossága - beszélhetünk akár egy virtuális közösségről is, hiszen nem találkozik mindenki mindenkivel élete során, viszont tudjuk, hogy együtt élünk - csak akkor tud jól együtt élni, ha ez a virtuális közösség, hajlandó azt mondani és azt gondolni, hogy van egy közös pontunk, van egy közös múltunk. Valamikortól mi, közösen élünk ebben az országban, közösen emlékezünk vissza közös jó pillanatainkra, megkonstruáljuk a közös múltunkat, a jelenben eldöntjük, s ez a jövő felé pedig egyfajta pozitív perspektívát vetít.

Idealisták vagyunk, hogy ha azt gondoljuk, hogy az országban élő társadalom jelentős része nagyon gyorsan letudja vetkőzni az előítéleteit. Nem, ez nem évek kérdése, hanem sok-sok év, évtizedek kérdése lesz, hogy a Magyarországon élő lakosság, miként tud majd egységesen fellépni és az érdekeit egységesen képviselni, nagyobb közösségekben, például az Európai Unióban, kulturális és gazdasági, de más egyéb területekről legyen is szó. Hogyan nem keres bűnbakokat arra a hibákra, amiket nagy valószínűséggel közösen, kollektíven követtünk el.

A kollektív múlt, az a kollektív történelem, amit meg kell, hogy közösen konstruáljunk, gondolkodó emberek el kell, hogy fogadjuk mindannyian, hiszen az a lényege, hogy elfogadjuk mindannyian, és az gondoljuk, hogy az országnak az az érdeke, hogy békésen éljünk egymás mellett. Az a sok-sok szerencsétlen találkozás, ami történik romák és nem romák között, annak az aránya forduljon át, és egyre több szerencsés találkozásban legyen része a társadalom ezen két szegmensének - ahogyan ezt a két csoportot mostanában megfogalmazzuk. Elfogadható, demokratikus, humánus - tehát hozzánk méltó emberi körülmények között tudjunk élni.

Makai István a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke ekképpen értékelte a rendezvényt:

A mai nap az egy sikeres nap volt, hiszen első alkalommal történt roma-magyar véradás, erre még nem volt precedens. Szeretnénk ebből hagyományt csinálni a jövőben. A mottó, miszerint a Múltunk közös lesz a jövőben is, saját kútfőből való, s e köré szeretnénk szervezni a jövő évi rendezvényünket is.

A mai napon több százan adtak vért, vagy legalábbis próbáltak, s azt gondolom, hogy két dolgot sikerült elérnünk a mai nappal, egyrészt bebizonyítottuk, hogy nem csak mi várunk el valamit a többségi társadalomtól, hanem mi is adunk, és nem is keveset, a vérünket adjuk. A vérünk pedig életet ment. A másik üzenete pedig a mai napnak, hogy itt vegyes társaság volt, cigányok és nem cigányok egyaránt, közösen adtak vért. Ennek azt az üzenetet hordozza, hogy mi cigányok és magyarok egyaránt, ebben az országban mind itthon vagyunk.