2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Háborogó a romák
2009. 04. 09. 00:00

Szerintük csak a hátszelesek pályázhatnak

Ismert: a tartósan munkanélküli, szociális segélyben részesülők számára közfoglalkoztatási program indult. A programban résztvevők koordinálását, a szervezési és adminisztrációs feladatokat - a szociális és munkaügyi minisztérium által támogatott - közfoglalkoztatás-szervezők fogják végezni. Számukat településenként kvóta szabályozza.

Az volt az elképzelésünk, amiről a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetőjével is egyeztettünk, hogy ajánlást küld a kistérségi társulások vezetőinek, hogy a közfoglalkoztatás szervezői hálózatba lehetőleg kerüljön be roma származású, nyilván, aki a pályázati feltételeknek is megfelel - mondta Bogdán Péter. A közfoglalkoztatási program leginkább a romákat érinti, és ebben a környezetben mi másképp mozgunk, mint a többségi társadalom képviselői. Ám - leszámítva egy-két kistérség vezetőjét - nem látunk fogadókészséget.

Bogdán Péter úgy véli: a fő probléma, hogy csak nevében pályázat a pályázati felhívás, ugyanis nincs igazi versenyhelyzet, mert nem sokból választanak, hanem egyszerűen kijelölnek erre embereket. S amikor a közszférába így kerülhetnek be az alkalmazottak, az igazságtalan és felháborító.

Április 15-ig kell megtenni a jelöléseket, néhány mikrocsoportnak már megvan a jelöltje - tette hozzá Bogdán Péter kabinetvezető. Etikátlannak tartjuk a felosztás módját. Egyelőre esélyt se kaptak a romák.