HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Társulás a Cigány Méltóság Védelméért

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szabó, máté
2009 április 05    Forrás: NOL


Ez a cikk archív

A nyilatkozat aláírói szerint rasszista nézeteket hangoztatott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, és bár visszavonta kijelentéseit, kiderült, csak azért, mert "félreérthetőnek" bizonyultak. Szó szerinti közlés.

Hirdetmény

Szabó Máté a Figyelőnet hírportálon adott minapi nyilatkozatában annak a nézetének adott hangot, hogy létezik az úgynevezett "etnikai alapon kategorizált bűnözés". Elmondta azt is, hogy nézete szerint ez alapján megrajzolható a "'cigánybűnözés' profilja", amelyre "figyelmeztetni kell a lakosságot, és [amelyet] világosan nevén kell nevezni". Külön is utalt arra, hogy e néven nevezésben neki - szemben kollégáival, a kisebbségi és az adatvédelmi biztossal - kiemelt jelentőségű feladata van. A bűnözés etnikai alapú felfogásáról vallott nézeteivel Szabó Máté, a magyar társadalom megkülönböztetett jelentőségű humánpolitikai szolgálatot betöltő, országgyűlési tisztviselője nem csak mélyen embertelen, de a világtörténelem legsötétebb időszakára emlékeztető fajelméleti ideológia eszméinek adott hangot.

A Társulás a Cigány Méltóság Védelméért ügyvivői szerint az alkotmányos és a civilizált világ emberi jogi alapelveit megsértő Szabó Máté nem viselheti tovább a magyar országgyűlés felhatalmazásával eddig betöltött tisztségét.

A helyzeten nem változtat az, hogy a közben támadt felzúdulás nyomán visszavonta "mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni, hogy ő etnicizálná a bűnözést". Amint az ATV csatornáján adott interjújából kiderül, szavai tartalmát Szabó Máté továbbra is érvényesnek tartja, és azokat kizárólag azért nyilvánította érvénytelennek, mert menetközben "félreérthetőnek" bizonyultak. De ha nem így lenne is, az állampolgári jogegyenlőség magas etikai minőségét éberen őrizni hivatott közszolgának nem csak "rosszul" nem szabad "fogalmaznia", de ilyen gondolatok meg sem fordulhatnak a fejében.

Végül, magyar állampolgárokként mélyen szégyelljük is magunkat Szabó Máté kijelentései miatt cigány testvéreink, valamint az ország és a művelt emberiség színe előtt.

Aláírók: Bánlaky Pál, Barna István, Gábor György, Iványi Gábor, Kalla Éva, Lakatos Anka, Lukács Péter, Majsai Tamás, Nagy Péter TiborHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt