2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Társulás a Cigány Méltóság Védelméért
2009. 04. 05. 00:00

Szabó Máténak le kell mondania!

Szabó Máté a Figyelőnet hírportálon adott minapi nyilatkozatában annak a nézetének adott hangot, hogy létezik az úgynevezett "etnikai alapon kategorizált bűnözés". Elmondta azt is, hogy nézete szerint ez alapján megrajzolható a "'cigánybűnözés' profilja", amelyre "figyelmeztetni kell a lakosságot, és [amelyet] világosan nevén kell nevezni". Külön is utalt arra, hogy e néven nevezésben neki - szemben kollégáival, a kisebbségi és az adatvédelmi biztossal - kiemelt jelentőségű feladata van. A bűnözés etnikai alapú felfogásáról vallott nézeteivel Szabó Máté, a magyar társadalom megkülönböztetett jelentőségű humánpolitikai szolgálatot betöltő, országgyűlési tisztviselője nem csak mélyen embertelen, de a világtörténelem legsötétebb időszakára emlékeztető fajelméleti ideológia eszméinek adott hangot.

A Társulás a Cigány Méltóság Védelméért ügyvivői szerint az alkotmányos és a civilizált világ emberi jogi alapelveit megsértő Szabó Máté nem viselheti tovább a magyar országgyűlés felhatalmazásával eddig betöltött tisztségét.

A helyzeten nem változtat az, hogy a közben támadt felzúdulás nyomán visszavonta "mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni, hogy ő etnicizálná a bűnözést". Amint az ATV csatornáján adott interjújából kiderül, szavai tartalmát Szabó Máté továbbra is érvényesnek tartja, és azokat kizárólag azért nyilvánította érvénytelennek, mert menetközben "félreérthetőnek" bizonyultak. De ha nem így lenne is, az állampolgári jogegyenlőség magas etikai minőségét éberen őrizni hivatott közszolgának nem csak "rosszul" nem szabad "fogalmaznia", de ilyen gondolatok meg sem fordulhatnak a fejében.

Végül, magyar állampolgárokként mélyen szégyelljük is magunkat Szabó Máté kijelentései miatt cigány testvéreink, valamint az ország és a művelt emberiség színe előtt.

Aláírók: Bánlaky Pál, Barna István, Gábor György, Iványi Gábor, Kalla Éva, Lakatos Anka, Lukács Péter, Majsai Tamás, Nagy Péter Tibor