HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Puccs nélküli, higgadt tanácskozás az OCÖ-ben - minden elfogadva és megszavazva

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, OCÖ, puccs
2009 Március 19    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Elmaradt puccs, elfogadott mérlegbeszámoló, bírálat a kormánynak és foglalkoztatási programjának, újabb aláírásgyűjtési akció törvénymódosítás miatt, tiltakozás a szélsőségek és néhány képviselő megnyilvánulása ellen; rövid, határozott és indulatmentes tanácskozás. Így foglalható össze az Országos Cigány Önkormányzat szerdai közgyűlése, ahol a RomNent tudósítója is megjelent, és összegezte tapasztalatait.

Hirdetmény

Csúszás nélkül, időben kezdődött az 53 tagú testület közgyűlése, amire az utóbbi 6-7 évben nemigen volt példa. Korábban arról terjedtek a hírek, hogy a legközelebbi közgyűlésen lemondásra kényszerítik Kolompár Orbánt, esetleg feloszlatják a testületet. Egyikre sem került sor. Az ellenzéki frakció, a Lungo Drom képviselői is szép számban megjelentek, 53-ból 46 képviselő ott volt a tanácskozáson. A Roma Polgárjogi Mozgalom tagjai is jelen voltak, bár korábban felmondták az MCF-el kötött választási szövetséget, és szó volt arról, hogy az elnök ellen szavaznak. A polgárjogi szervezet képviselői szavaztak, tartózkodtak, szót kaptak, de vita nem volt. Az elnök és más képviselők elleni eljárásokról egy szó sem esett.

A roma képviselők főleg a kormány Út a munkához programját bírálták, ugyanis véleményük szerint az nem alkalmas a romák és a segélyen élők tartós foglalkoztatására. Napi 6 óra 3 hónapig - ez a terv, míg az ellenzők 8 órát és 12 hónapot követelnek. Levélben fordulnak a miniszterelnökhöz és a szakminiszterhez, hogy gondolják át, írják újra a programot.

Dancs Mihály, a polgárjogi frakció tagja azt mondta, "a hajó egy része már kifutott a kikötőből", de talán még van mit megmenteni. Megjegyezte, ha a jelenlegi tervek szerint hajtja végre a kormányzat a programot, és a romák nem kapnak munkát, félő, az lesz a vége, hogy a cigányok "beleállítják a polgármester fejébe a kisbaltát". Munkát és nem segélyt akarnak a romák, nem kell alamizsna - fűzte hozzá.

Kolompár Orbán is úgy látja a helyzetet, hogy a 3 hónapos foglalkoztatás után ismét a segélyezettek körébe kerülnek vissza a romák, így cseberből vederbe esnek. Konkrét, valós előrelépés nem fog történni. Többen feltették a kérdést, ha ezt most így látják, miért nem léptek korábban, miért engedték, hogy a kormány a romák bevonása nélkül írja meg a programot. A kérdés jogos, ráadásul még időszerű, de megnyugtató válasz nem érkezett rá.

Az OCÖ elnöke felszólította a kormányt, a szociális és munkaügyi minisztert, a polgármestereket és a munkaügyi központok vezetőit, hogy a foglalkoztatási programokba a lehető legnagyobb számban vonják be a romákat, a polgármesterek, politikusok pedig ne pártpolitikai érdekek szerint alkalmazzák és hajtsák végre a kormányprogramot. A határozatot a közgyűlés - 44 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett - elfogadta.

Kolompár Orbán felszólította képviselőtársait, hogy tartózkodjanak a szélsőséges csoportokkal vagy azok képviselőivel való találkozóktól, közös megnyilvánulásoktól, ellenkező esetben ő és a testület elhatárolódását fogja kifejezni. Példaként említette, hogy az egyik képviselő, Farkas Félix a Magyar Gárda és a Jobbik rendezvényén, majd a Magyar Hírlap melletti szolidaritási tüntetésen is megjelent és felszólalt. Ide sorolta a gárdisták és a Goj motorosok olaszliszkai megemlékezését is. Többen pfujolták Farkas Félix képviselőt, mire ő kissé megszeppent, majd minden ment tovább a régi kerékvágásban.

Néhány perccel korábban Farkas Félix arra akarta kérni a Kolompár vezette OCÖ-t, hogy a Miskolcon működő Romano Theátro nevű roma stúdiószínház számára adjon ki "minősítő igazolást", hogy a színészek támogatásra tudjanak pályázni. Mivel az Országos Cigány Önkormányzatot sok mindennek lehet tartani és nevezni, de színikritikusnak vagy színházi kamarának semmiképp, így ezt az elnök megtagadta, mondván, együttműködési megállapodásról még lehet szó, de az OCÖ nem hatóság, hogy igazolványokat, jogosítványokat adjon. (Bár színészek, köpönyegforgatók szép számmal akadnak a legfőbb roma testületben...)

A legtöbb vita a cigány-rendőr összekötők kinevezéséről volt, az országos önkormányzat ugyanis már korábban kijelölt egy-egy olyan embert, aki megyei szinten kapcsolatot tart a megyei rendőrfőkapitánnyal a cigányokról (vagy jelent neki?), közbenjár ügyes-bajos dolgokban. A Rostás László által összeállított lista több embernek nem tetszett, sok képviselő neve ugyanis lekerült róla, pedig már másfél évtizede "ápolja a szoros kapcsolatokat" a rendőri vezetőkkel. A megyei elnökök automatikusan együttműködést kötöttek a főkapitánnyal, és az OCÖ is kijelöl egy-egy embert. Jól jöhet még az összeköttetés, ha valakit eljárás alá vonnak vagy letartóztatnak.

Kolompár elnök úr tájékoztatta a tisztelt képviselőket arról is, hogy átadják hitelesítésre az Országos Választási Bizottságnak azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyről az országos kisebbségi önkormányzatok első kongresszusa döntött. Ötvenezer aláírást szeretnének összegyűjteni egy hét alatt - ha megkapják a hitelesítést -, hogy az Országgyűlés azonnal vegye napirendre a gyűlöletbeszéd elleni törvény módosítását, tartós foglalkozatási és önálló szakképzési alap létrehozásának kérdését, valamint a helyi önkormányzatokban a kedvezményes kisebbségi mandátum visszaállítását.

A kezdeményezést a közgyűlés egyhangúlag támogatta, igaz a képviselők egy része erre már nemigen figyelt, ugyanis még mielőtt jó étvágyat kívántak volna nekik, sorba álltak maguktól a nokedliért és a pörköltért, így nem csoda, hogy nem mindenkinek jutott étel.

A vita innentől csak arról folyt, hogy a kovászos uborkának vagy almapaprikának van-e jobb íze. Igaz, volt néhány képviselő, akit már ez sem érdekelt, mert a pénztár előtt tülekedett, hogy felvegye az útiköltség-térítését, majd tovasiessen lízingelt autójával, és kihasználja a közgyűléstől kikövetelt éves autópálya-matricáját.

Néhányan még visszanéztek, és bosszankodtak, amiért nem kezdeményezték az elnök lemondását, pedig megérdemelné, de majd legközelebb - hiszen a következő közgyűlésen való részvételt is kifizeti a kormány egyetlen legitim partnerének tekinthető legfőbb közjogi roma testület.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt