2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megéri Borovszky tanácsosának lenni
2009. 03. 19. 00:00

Borovszky Tímea, az esélyegyenlőségi főigazgatóság vezetője a saját és ismerősei cégeinek adott megbízást.

Tiltakozik az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke, Bogdán János az oktatási minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságán történt feltételezett visszaélések miatt. Visszatetszőnek nevezte, hogy a fiatalok oktatására szánt pénz tűnhetett el, amelyből a jövő roma értelmiségét lehetne felnevelni. Bízik benne, hogy kiderül az igazság, és ha valóban más célokra fordították az esélyegyenlőség megteremtésére szánt pénzeket, akkor annak következményei lesznek.

Borovszky Tímea, az esélyegyenlőségi főigazgatóság vezetője a saját és ismerősei cégeinek adott megbízást az elsősorban a cigányság felzárkóztatására, oktatására elkülönített források terhére. Egy közérdekű bejelentés nyomán végzett vizsgálat után Hiller István oktatási miniszter a múlt héten felfüggesztette állásából Borovszky Tímeát, több munkatársának pedig fegyelmit adott a feltárt szabálytalanságok miatt.

Kiderült, hogy jelenleg is élő szerződése van a főigazgatósággal a Borovszky Tímea bizalmi emberének számító Kadét Ernő érdekeltségébe tartozó Kadét-ÉP Terv Bt.-nek. Ifjabb Kadét Ernő havi bruttó négyszázezer forintért tanácsot ad és sajtóanyagot készít a nemzeti fejlesztési tervvel, a roma gyerekek integrációjával kapcsolatos ügyekben. Az esélyegyenlőségi főigazgatóhoz hasonlóan Soros-ösztöndíjasként szerzett diplomát, majd Boldogon megalapította a Kállai Mária Egyesületet, amely több uniós pályázaton majd 28 millió forintot nyert el.

A szakminiszter utasította a tárca ellenőrzési főosztályát, hogy világítsa át a főigazgatóság teljes pénzügyi és szakmai tevékenységét, megalakulásától kezdve. A minisztérium Borovszky felfüggesztésével egy időben ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést is tett az eddig feltárt szabálytalanságok jellege és súlya miatt.

Bogdán János azt kéri az oktatási minisztertől, hogy mivel a Borovszky-ügy kapcsán többes számot használt, és ismeretlen tettesekről beszélt, a pénzügyi szabálytalanságok miatt ne csak Borovszky Tímea főigazgatót, hanem a többi érintettet is mentse fel munkájából.

Az OCÖ alelnöke hozzátette, nem szabad becsapni a közvéleményt, hanem arra kell törekedni, hogy a romaintegrációs programok valóban az egész cigány közösség érdekében működjenek.