2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szélsőjobbosok támadják, a cigányok megvédik a polgármestert
2009. 03. 18. 00:00

Didicsné Kardos Györgyi múlt héten lapunknak elmondta: korábban békés falujukban a romák és nem romák is félnek.

Orsós József elmondta: a múlt hét történései kapcsán szélsőséges internetes oldalon támadás érte Didicsné Kardos Györgyi polgármestert. A lap főcíme: Állig felfegyverzett cigányok terrorizálják a települést, uszítja őket a kajmán polgármester. A cikk egyébként a egyik tudósításunk átirata, minősítésekkel, jelzőkkel kibővítve.

Március 8-án kapták először telefonon a hírt a pogányszentpéteri, iharosi, iharosberényi, inkei romák, hogy szélsőséges csoportok részéről támadás várható. A falvakban más-más módon reagáltak. Iharosberényben karót és baltát ragadtak többen, hogy megvédjék családjukat, Inkén és Pogányszentpéteren csoportokba verődtek. Egész héten munkált a félelem.

Orsós József azt mondta: mindennek nem volt alapja, de míg más települések roma vezetői nem tudtak konkrét, cigányokat érő atrocitásról beszámolni, ő sajnos igen. Egy pogányszentpéteri roma fiatalt ugyanis - elmondása szerint - megtámadott a falu központjában egy autóval érkező társaság, akik arcukat elfedték.

Didicsné Kardos Györgyi múlt héten lapunknak elmondta: korábban békés falujukban a romák és nem romák is félnek. A rendőrség és a polgárőrség segítségével igyekeznek úrrá lenni a helyzeten, nyugtatják az embereket. Miután a polgármester felvállalta, hogy faluja nyugalma érdekében védelmet kért, az internetes lap támadta.

- Pogányszentpéteren romák és nem romák generációk óta békében élnek egymással - mondta Orsós József. Mindenki próbál boldogulni, több-kevesebb sikerrel. A hírek hatására félelem, riadalom lett úrrá az embereken, kivétel nélkül a származásukra. Most nyugalom van, de ehhez sokat kellett dolgoznunk, s ebben nagy szerepe volt a polgármesternek, aki nyugtatott, végigjárta a házakat, éjszaka is fel lehetett hívni. A térségben ő volt az egyetlen vezető, aki kiállt mellettünk. Nem érdemli meg, hogy bántsák. Nem lázította - ahogy vádolják -, hanem nyugtatta a cigányokat, s nem ő keltett feszültséget.

Elhatárolódunk a politikától, minden erőszakos megnyilvánulástól. Nem az a cél, hogy tovább szítsuk a társadalmi feszültségeket, hanem minél többen akarjuk a problémát megoldani. Ha akarunk kapni, adnunk is kell: nem hagyjuk magára a polgármesterünket - összegzett Orsós József.

A romák egyébként a polgárőrök és a rendőrség munkáját is elismeréssel említették.