2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Igazolatlan hiányzásért közmunka a szülőknek
2009. 03. 17. 00:00

Akad olyan gyermek, aki már harmadszor járja az első osztályt.

A helybeliek költségkímélésére való tekintettel kihelyezett tárgyalást tartott hétfőn Ivánban a Győri Városi Bíróság bírója, dr. Gergó Brigitta. A per késéssel kezdődött: a bírónő a hiányzó vádlottak azonnali elővezetését rendelte el. Az ügyész - a fiatalkorú érintettekre való tekintettel - zárt tárgyalást kért. A kirendelt ügyvéd hasonlóképpen nyilatkozott, így a bírónő a nyilvánosság kizárásáról határozott.

- Csak azok a szülők álltak bíróság elé, akiknek gyerekei fejenként és évente 250 órát is meghaladó időt hiányoztak igazolatlanul, több éven át az iskolából. Ez gyakorlatilag a tanév egyharmad része - összegzett Németh László, az iváni iskola igazgatója. Az elmúlt esztendőkben sorra felkerestük azokat a családokat, akiknél ilyen probléma fordult elő.

Akad olyan gyermek, aki ilyen okból már harmadszor járja az első osztályt.

Minden szülőnek elmagyaráztuk, a gyermek érdeke, hogy iskolába járjon, tanuljon és tovább tanuljon, hiszen a jövője múlik ezen. A következetes fellépés végül is hozott eredményt. Míg a 2006/2007-es tanévben 3892 igazolatlan hiányzási órát kellett elkönyvelnünk, ez a szám a 2007/2008-as tanévre 2164-re csökkent. Idén még kedvezőbbek az adatok. Az első félév végén mindössze 545 óra gyűlt össze igazolatlan hiányzásból.

A kihelyezett tárgyaláson két vádlottat 180 napi 180 forintos, illetve 200 napi 200 forintos tétel pénzbüntetésre, kettőt pedig 20, illetve 12 napi közérdekű munkára ítélt jogerősen a bíróság.