HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár kétségbe vonja az Európai roma fórum elnökének vizsgálati eredményét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 15    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Kétségbe vonja az Európai Romák és Utazók Fórumának elnökének a magyarországi romák elleni támadások miatt indított vizsgálati megállapítását Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, mert véleménye szerint semmi nem bizonyítja, hogy állami támogatást is élvezhetnek a magyarországi romák elleni fegyveres támadások elkövetői, ezért indokolatlan hangulatkeltésnek tarja Rudko Kawczynski kijelentését. Kolompár azt mondta: le kell váltani a roma fórum elnökét.

Hirdetmény

A strasbourgi székhelyű, másfél ezer civil szervezetet tömörítő európai roma szervezet elnöke a hét folyamán munkatársaival végigjárta a romák elleni támadások helyszíneit, találkozott állami és civil szervezeti vezetőkkel. Találkozott Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterrel, Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal is.

Rudko Kawczynski vizsgálatának előzetes tapasztalatait sajtótájékoztatón ismertetve kijelentette: felmerült a gyanú, hogy a nagycsécsi és tatárszentgyörgyi fegyveres és Molotov-koktélos támadások - amelyekben négy roma ember, köztük egy ötéves kisfiú vesztette életét - elkövetői állami támogatást is élveznek, ezért a legfőbb ügyész bevonásával független speciális egységnek kell nyomoznia a bűncselekmények elkövetői ellen.

Megjegyezte, a korábbi kezdetleges támadások után ma már jól megszervezett és koordinált bűncselekményekről van szó, és ezért a rendőrség okolható, mert nem fogta el az elkövetőket, sőt - mint mondta: mulasztásával vagy tudatosan - használhatatlanná tett bizonyítékokat. A támadások miatt a romák nem érzik biztonságban magukat, a nyomozások a legrosszabb szappanoperát idézik, a bűnesetet akár Colombo hadnagy is ki tudná nyomozni - fűzte hozzá. A romák elleni támadásokat az 1960-as évekbeli amerikai Ku-Klux-Klan-akciókhoz hasonlítva.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke, aki maga is tagja az európai szerveződésnek, a RomNetnek azt mondta: minden alapot nélkülöz Rudko Kawczynski kijelentése, és felszólította, "ne keltesen hangulatot, ne állítsa szembe a cigányokat és a magyarokat". A roma politikus úgy fogalmazott: bízunk a magyar hatóságokban, hogy minél előbb megtalálják és a törvény teljes szigorával lesújtanak az elkövetőkre, de véleménye szerint a roma fórum elnökének kijelentései arra ösztönözhetnek embereket, hogy támadást intézzenek az amúgy is védtelen, kiszolgáltatott helyzetben élő cigányságra.

"Nincs szükség etnikai konfliktusra, ezért arra kérem Rudko Kawczynskit, menjen vissza Strasbourgba, és az irányba vesse be befolyását az Európai Parlamentben, hogy valós programok induljanak az európai romák foglalkoztatása, lakhatása és oktatása területén" - mondta a RomNetnek az OCÖ elnöke.

Kolompár Orbán közölte azt is, a legközelebbi plenáris kongresszuson azt fogja javasolni az Európai Romák és Utazók Fórumának, hogy váltsák le az elnöki székből Rudko Kawczynskit.

Daróczi Ágnes, az európai szervezet magyarországi delegáltja, aki szintén részt vett a vizsgálati jelentést ismertető sajtótájékoztatón, a Népszabadság kérdésére, hogy hogyan kell értelmezni azt, hogy "állami támogatást is élvezhetnek" a romák elleni fegyveres támadások elkövetői, úgy válaszolt: cigányokat támadtak és gyilkoltak meg, de a jogállam is az áldozatok között van. Az elkövetőket viszont még mindig nem sikerült elfogni. Az a hanyag és szakszerűtlen hozzáállás, amelyet a nyomozások során a hatóságok, a magyar állam képviseletében a rendőrség, az egészségügy, a tűzoltóság tanúsítottak, felveti az állam felelősségét - jelentette ki, hozzátéve: a szélsőségesek igazi célja nem a cigányság, hanem az ország lángba borítása.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt