2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár kétségbe vonja az Európai roma fórum elnökének vizsgálati eredményét
2009. 03. 15. 00:00

Rudko Kawczynski vizsgálatának előzetes tapasztalatait sajtótájékoztatón ismertette.

A strasbourgi székhelyű, másfél ezer civil szervezetet tömörítő európai roma szervezet elnöke a hét folyamán munkatársaival végigjárta a romák elleni támadások helyszíneit, találkozott állami és civil szervezeti vezetőkkel. Találkozott Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterrel, Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal is.

Rudko Kawczynski vizsgálatának előzetes tapasztalatait sajtótájékoztatón ismertetve kijelentette: felmerült a gyanú, hogy a nagycsécsi és tatárszentgyörgyi fegyveres és Molotov-koktélos támadások - amelyekben négy roma ember, köztük egy ötéves kisfiú vesztette életét - elkövetői állami támogatást is élveznek, ezért a legfőbb ügyész bevonásával független speciális egységnek kell nyomoznia a bűncselekmények elkövetői ellen.

Megjegyezte, a korábbi kezdetleges támadások után ma már jól megszervezett és koordinált bűncselekményekről van szó, és ezért a rendőrség okolható, mert nem fogta el az elkövetőket, sőt - mint mondta: mulasztásával vagy tudatosan - használhatatlanná tett bizonyítékokat. A támadások miatt a romák nem érzik biztonságban magukat, a nyomozások a legrosszabb szappanoperát idézik, a bűnesetet akár Colombo hadnagy is ki tudná nyomozni - fűzte hozzá. A romák elleni támadásokat az 1960-as évekbeli amerikai Ku-Klux-Klan-akciókhoz hasonlítva.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke, aki maga is tagja az európai szerveződésnek, a RomNetnek azt mondta: minden alapot nélkülöz Rudko Kawczynski kijelentése, és felszólította, "ne keltesen hangulatot, ne állítsa szembe a cigányokat és a magyarokat". A roma politikus úgy fogalmazott: bízunk a magyar hatóságokban, hogy minél előbb megtalálják és a törvény teljes szigorával lesújtanak az elkövetőkre, de véleménye szerint a roma fórum elnökének kijelentései arra ösztönözhetnek embereket, hogy támadást intézzenek az amúgy is védtelen, kiszolgáltatott helyzetben élő cigányságra.

"Nincs szükség etnikai konfliktusra, ezért arra kérem Rudko Kawczynskit, menjen vissza Strasbourgba, és az irányba vesse be befolyását az Európai Parlamentben, hogy valós programok induljanak az európai romák foglalkoztatása, lakhatása és oktatása területén" - mondta a RomNetnek az OCÖ elnöke.

Kolompár Orbán közölte azt is, a legközelebbi plenáris kongresszuson azt fogja javasolni az Európai Romák és Utazók Fórumának, hogy váltsák le az elnöki székből Rudko Kawczynskit.

Daróczi Ágnes, az európai szervezet magyarországi delegáltja, aki szintén részt vett a vizsgálati jelentést ismertető sajtótájékoztatón, a Népszabadság kérdésére, hogy hogyan kell értelmezni azt, hogy "állami támogatást is élvezhetnek" a romák elleni fegyveres támadások elkövetői, úgy válaszolt: cigányokat támadtak és gyilkoltak meg, de a jogállam is az áldozatok között van. Az elkövetőket viszont még mindig nem sikerült elfogni. Az a hanyag és szakszerűtlen hozzáállás, amelyet a nyomozások során a hatóságok, a magyar állam képviseletében a rendőrség, az egészségügy, a tűzoltóság tanúsítottak, felveti az állam felelősségét - jelentette ki, hozzátéve: a szélsőségesek igazi célja nem a cigányság, hanem az ország lángba borítása.