HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Presszó volt, roma-tanoda lesz

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, tanoda, gyöngyös
2009 Március 12    Forrás: Faragó Zoltán - heol.hu


Ez a cikk archív

A kistérség második roma tanodáját kívánja létrehozni Gyöngyösön az Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület. Kiderült: a város ugyan tud biztosítani egy ingatlant a működtetéshez, de a fenntartáshoz még támogatók kellenének.

Hirdetmény

Egykor forgalmas kocsma volt az Angelika Presszó Gyöngyösön, a Pesti úton. Az önkormányzat ezt az ingatlant bocsátotta a roma-magyar egyesület rendelkezésére, hogy ott kialakíthassák a halmajugraihoz hasonló tanodájukat.

Dr. Végh Attila gyöngyösi alpolgármestertől megtudtuk: az ingatlan bérleti díj nélküli használatba átadásán túl a Gyöngy Tanoda majdani működtetéséhez a város nem tud hozzájárulni.

A legutóbbi, tanoda-működtetési pályázatokról épp lecsúsztak, úgyhogy míg nem írnak ki új tendereket, kísérleti jelleggel egyelőre csak harminc fiatal számára indulna be a program - tudatta Lakatos Zsolt, az ötletgazda Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület elnöke.

Dr. Ürmös Andor, a halmajugrai tanoda létrehozásánál bábáskodó főosztályvezető szóban már ígért forrást az oktatók fizetésére a szociális tárca büdzséjéből. Hamarosan meglátogatják az egyesületet nyugati mecénásaik, az amerikai nagykövetség prominensei is. Lakatosék tőlük is várnak pénzt eszközbeszerzésre és az épület renoválására.

- A Gyöngy Tanoda részletes oktatási programja kidolgozás alatt áll - tudatta Lakatos Zsolt. - Szeretnénk sportklubot, valamint zenei alapművészeti képzést is beindítani. Negyedévenként szintfelmérést fogunk végezni a gyermekek tanulmányi eredményei tekintetében, és év végén pedig teljes értékelést tartunk az eredményességről. És itt is lesz boksz, mint Halmajugrán. Továbbá body-building a fiúknak, aerobic a lányoknak, és ping-pong mindkét nemnek.

Az elnök azt is hangsúlyozta: a tanodába nem csak a roma gyermekeket várnak, hanem a hátrányos helyzetű nem roma gyermekeket is.

Megyei példák

Gyöngyösorosziban egy napközit takar a tanoda-program, ahol helyi cigánylányokat nevelnek délutánonként a francia apácák. Hitoktatásban részesítik őket, és segítenek nekik a házi feladat megoldásában is. Halmajugrán egyelőre a puszta létért küzd a helyi intézmény, melynek működése legutóbb is sok vitát váltott ki azzal, hogy az ottani roma gyerekeket bokszolni tanítják. Ezen kívül Parádon található a megye legelső ilyen intézménye, és Kiskörén is működik roma tanoda.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt