2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mit akarnak még a romák?
2009. 03. 12. 00:00

Szeretnénk, ha egy másfajta párbeszéd alakulna ki a cigányok és nem cigányok között.

Abházy József, a Szövetség szóvivője a HírExtrának elmondta, ezek közül különösen lényeges az, hogy a televíziókban megjelenjenek a roma arcok is. Tény ami tény, hogy jelenleg elenyésző a roma szereplők száma, az MTV-n kívül nincsen olyan csatorna, ahol megjelennének. Ezt szeretné a Szövetség megváltoztatni.

Szeretnénk, ha egy másfajta párbeszéd alakulna ki a cigányok és nem cigányok között, ha a cigányságról kialakult képet árnyaltabbá tehetnénk - mondta Abházy, hozzátette - ebben kulcsszerepe lehet a közszolgálati csatornáknak.

Az MTV mindent megtesz

Az ügyben megkerestük az Magyar Televíziót. Õk válaszukban megnyugtattak mindenkit, hogy MTV "a magyarországi médiapiacon egyedülálló módon évek óta lehetőséget biztosít tehetséges roma fiataloknak arra, hogy egyéves gyakornoki program keretében megismerkedhessenek a televíziós szakmával, és a program végén felkészült szakemberei lehessen a közszolgálati tévének. Az első és második évfolyam végzősei közül heten ma is a Magyar Televízió munkatársai."

Megemlítették azt is, hogy szerkesztőként, vágóként több roma is dolgozik náluk egyebek között az Ablak, a Kékfény, a Szempont vagy épp a Kultúrház munkatársaként. Hozzátették, tavaly ősztől két újabb gyakornok kezdte meg tanulmányait a Híradó szerkesztőségében.

"Az MTV meggyőződése, hogy szükség van a tömegtájékoztatásban a roma közösségek hatékony képviseletére. Egyetértünk a Roma Civil Szervezetek Választási Szövetsége nyílt levelével abban a tekintetben, hogy a roma társadalom lélekszámához képest ma még kevés szakember dolgozik a médiában."

Romaügyi albizottság

Civil Roma Szervezetek Választási Szövetsége másik felvetése egy olyan állandó romaügyi albizottság a Parlamentben, mely Abházy József szerint számon tudja kérni a minisztériumokat illetve szemmel tudja tartani az uniós pénzek szétosztásának menetét.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság fideszes elnöke a HírExtrának elmondta, hogy támogatná az ötletet, de szerinte nem feltétlenül ez lenne megoldás. Hozzátette, három roma képviselő is ül a bizottságban, Teleki László (MSZP), Farkas Flórián (Fidesz), és Varga József (Fidesz), Ha ők úgy döntenek, szeretnének egy ilyen albizottságot, akkor ez csupán egyetlen szavazás kérdése. Balog Zoltán szerint nem kérdés, hogy a bizottságban ülők közül mindenki támogatni fogja.

A politikus azonban figyelmeztet, hogy ha ez a három roma képviselő nem érezte fontosnak egy ilyen bizottság létrehozását, akkor ezt tiszteletben kell tartani. Mint mondta, a Parlamentnek illetve a bizottságoknak a szerepe romaügyekben minimális, a labda a kormánynál pattog.

Hová tűnt a pénz?


Balog szerint sokkal fontosabb az a kérdés, hogy az a 120 milliárd forint, amit a cigányság ügyeire fordítottak hivatalosan a kormányok, az elmúlt tíz évben, hova tűnt? Az Állami Számvevőszék jelentése szerint ennek csak töredéke jutott célba. A fideszes honatya szerint erre kellene egy monitoring bizottságot felállítani. "Magyarázatot várunk a kormánytól ennek a pénznek a sorsáról" - mondta.

Balog Zoltán úgy véli, Kolompár Orbán roma miniszterelnök-jelöltje csupán PR-fogás, ez nem oldja meg a problémákat. Az átgondolatlanság és szervezetlenség megszűntetésére inkább egy olyan szerv lenne alkalmas, ami koordinálná a teljes romaügyet, anyagi törvényi, közbiztonsági és egyéb téren. A másik gond a képviselő szerint, hogy a kérdéseikre nem kapnak használható válaszokat a minisztériumtól. Úgy látja, ebben az ügyben "jelenleg a gyeplő oda van dobva a lovak közé".