HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Európai romaszervezet lesújtó véleménye a magyar hatóságokról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 12    Forrás: Rovó Attila - mr1


Ez a cikk archív

A strasbourgi székhelyű Európai Romák és Utazók Fóruma, amely az Európa Tanács mellett működő nemzetközi szervezet, arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy hozzon létre egy bizottságot a Tatárszentgyörgyön történtek tisztázására.

Hirdetmény

A strasbourgi székhelyű Európai Romák és Utazók Fóruma, amely az Európa Tanács mellett működő nemzetközi szervezet, arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy hozzon létre egy bizottságot a Tatárszentgyörgyön történtek tisztázására.

Azzal indokolta a fórum a kezdeményezését, hogy képviselői négynapos magyarországi látogatásuk során arra a megállapításra jutottak: erős a gyanú, hogy a hatóságok és hivatalos szervek támogatásával gyilkoltak ismeretlenek Tatárszentgyörgyön. Jól szervezett mészárlás volt, és gyakorlatilag elpusztították a hatóságok a bizonyítékokat. Ezzel indokolta a megállapítást a fórum elnöke. Azt kérik éppen ezért, hogy a kormányzat hozzon létre egy magas szintű vizsgálócsoportot az ügy tisztázására, ennek legyen tagja a legfőbb ügyész is és más, kormányzattól, rendészeti szervektől független külső szereplőket is vonjanak be a munkába.

Megkérdeztem az elnököt, megosztották-e a kormányzattal, a rendőrséggel, az ügyészséggel ezt a gyanújukat. Azt válaszolta, hogy egyelőre nem volt erre lehetőségük, de természetesen megpróbálják képviselni ezt az álláspontot a további találkozókon is, mert egyelőre csak a szociális miniszterrel és a kisebbségi ombudsmannal sikerült találkozniuk. Azt is mondta az elnök, hogy a megállapításaik szerint a kormányzati szegregációellenes programok sikertelenek Magyarországon a politikai akarat hiánya miatt.

Úgy látják, nincs együttműködés a kormányzat és a roma szervezetek között. A romákat segítő törvénymódosításokat helyi szinten nem hajlandóak végrehajtani a helyi önkormányzatok, éppen ezért azt is javasolják, hogy a hatóságok, politikai erők törekedjenek a programok végrehajtására, törekedjenek az együttműködésre a civilekkel, nyújtsanak be törvénymódosítást a gyűlöletbeszéd büntetésére, a médiát pedig arra kéri a fórum, hogy ne keltsen indulatokat, ne öntsön olajat a tűzre.

Másként vélekedik viszont Kolompár Orbán, az Európai Roma Fórum magyarországi képviselője. Az Országos Cigány Önkormányzat vezetője szerint az ilyen kijelentések csak ártanak a magyarországi romáknak.

- A felvetést a soron következő európai roma fórum közgyűlésén a leghatározottabban ki fogom kérni a magyarországi cigányság nevében, és fel fogom szólítani az elnököt, hogy mondjon le az Európai Roma Fórum vezetéséről.

Kolompár Orbán szerint nem szerencsés, hogy a fórum beavatkozik ebbe a helyi, magyarországi ügybe.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt